Kαι δεύτερος φοιτητής, ο οποίος φέρεται ως εμπλεκόμενος στην επίθεση που είχε δεχθεί ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος στον αύλειο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Φεβρουάριο του 2017, κρίθηκε χθες ένοχος από την ελληνική Δικαιοσύνη. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών χωρίς αναστολή, αλλά με εξαγορά έναντι 5 ευρώ την ημέρα, τον φοιτητή που κάθησε στο εδώλιο, αν και ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται.

Το δικαστήριο για να οδηγηθεί στην ετυμηγορία που εξέδωσε άκουσε και τις δύο πλευρές, προκειμένου να σταθμίσει τα πραγματικά περιστατικά και να σχηματίσει δικανική πεποίθηση.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Συρίγος αναγνώρισε στο πρόσωπο του κατηγορουμένου τον έναν από τους τρεις δράστες της επίθεσης, γεγονός που –όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος –μέτρησε ιδιαίτερα στην κρίση του δικαστηρίου.

Ο Συρίγος περιέγραψε όσα έγιναν την ημέρα εκείνη λέγοντας: «Βγαίνοντας από τη σχολή, είδα έναν νεαρό να βάφει τον τοίχο με σπρέι. Τον ρώτησα γιατί το κάνει αυτό και με ρώτησε: «Τι σε νοιάζει εσένα, δικός σου είναι;». Στην αρχή συζητούσαμε ήρεμα». Ωστόσο στη συνέχεια, σύμφωνα με τον μάρτυρα, τον πλησίασαν και άλλα δύο άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο κατηγορούμενος, όπως είπε στο δικαστήριο.

Από την πλευρά του όταν έφτασε η ώρα της απολογίας του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση και υποστήριξε πως δεν ήταν καν παρών στο περιστατικό. «Είχα απλά δανείσει τη μηχανή μου στον συγκάτοικό μου (σ.σ. πρόκειται για τον άλλον από τους τρεις δράστες, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί ) και εξαιτίας αυτού του λόγου ενεπλάκην στην υπόθεση. Τέτοιες πράξεις δεν ταιριάζουν στο ήθος μου» είπε και πρόσθεσε πως δεν έχει καμία σχέση με το Πάντειο Πανεπιστήμιο ούτε γνωρίζει τον Συρίγο, ενώ την επίμαχη ημέρα για λόγους υγείας παρέμεινε στο σπίτι του.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας, η αναγνώριση από τον Συρίγο αποδεικνύει την ενοχή του κατηγορουμένου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη μηχανή του που είχε βρεθεί στον τόπο της επίθεσης.

Με βάση αυτό το σκεπτικό εισηγήθηκε την ενοχή του κατηγορούμενου, αλλά με αναστολή. Ο πρόεδρος όμως του δικαστηρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της υπόθεσης, έκρινε ότι η ποινή δεν πρέπει να έχει αναστολή για τον κατηγορούμενο, αλλά να είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για την επίθεση εις βάρος του Συρίγου έχει ήδη καταδικαστεί ένα ακόμη άτομο που είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου σε 12 μήνες με αναστολή, ενώ άγνωστος παραμένει ο τρίτος δράστης που φέρεται ότι συμμετείχε στην υπόθεση.