Ένα γερό μάθημα πήρε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, οι αρμόδιες αρχές αλλά και οι επενδυτές. Ένα μάθημα που ξεκίνησε το πρωί με το φόβο κατάρρευσης στη σκιά φημών και κερδοσκοπικών επιθέσεων για να ολοκληρωθεί με άνοδο 0,89% και μια προσπάθεια στήριξης που απέδωσε καρπούς.

Η ημέρα ξεκίνησε πολύ άσχημα καθώς κυκλοφόρησαν φήμες για νέο χτύπημα του αμερικανικού fund, Quintessential Capital Management, σε ελληνικές μετοχές, πλην αυτής της Folli – Follie.

Με φόντο αυτόν τον ανηλεή πόλεμο που έχει κοστίσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στους μετόχους της εταιρείας, οι φήμες για προβλήματα που ενδεχομένως εντοπίστηκαν στις μετοχές του ομίλου που ανήκει στον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, ήταν αρκετές για ένα αρχικό sell of. Οι μετοχές Ιντρακάτ, Intralot, Ιντρακόμ έφτασαν να έχουν απώλειες έως και 30% αλλά μια συντονισμένη προσπάθεια που ξεκίνησε, οδήγησε σε «μάζεμα» της πτώσης. Οι εμπλεκόμενοι αντέδρασαν άμεσα και δημιουργήθηκε ταυτόχρονα ένα μπλοκ αγοραστών που στήριξαν τις μετοχές, θέλοντας να δείξουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα μεγέθη τους. Ετσι, σύντομα απέκτησαν ισορροπία παρά το γεγονός ότι ο τζίρος αρχικά των τριών μετοχών ξεπερνούσε τα 3,5 εκατ. ευρώ και όλη η αγορά είχε μείνει άναυδη.

Η ανακοίνωση της Quintessential Capital Management διέψευσε τις φήμες στην αγορά για «χτύπημα» σε νέα ελληνική εταιρία με δήλωσή της, μετά την επίθεση και τις θέσεις short στη Folli Follie.

«Η QCM δεν εμπλέκεται σε καμία άλλη ελληνική εταιρία πλην της Folli Follie», αναφέρει σε δήλωσή του το αμερικανικό hedge fund, όπως μετέδωσε το Reuters.

Παρόλα αυτά συνεχίσουν να καταγράφουν απώλειες, εν μέσω μιας εύθραυστης ισορροπίας που αναζητά η αγορά και οι ελληνικές μετοχές που τις τελευταίες ημέρες βιώνουν τις επιπτώσεις του report QCM.

Τις πταίει

Χρηματιστηριακοί αναλυτές απέδιδαν την κατάσταση που δημιουργήθηκε αρχικών ακριβώς στο όργιο φημών που κυκλοφορούσε. Κάποιοι δεν απέκλειαν να πρόκειται για μια σχεδιασμένη «επίθεση» με χτυπήματα από ξένα funds που «σορτάρουν» ελληνικές μετοχές και κερδίζουν εκατομμύρια από συνεδριάσεις.Ενώ άλλοι έλεγαν ότι όσες ελληνικές εταιρείες είναι «ανοικτές», δεν έχουν καλή εταιρική διακυβέρνηση και κρύβουν σκελετούς στη ντουλάπα τους, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

Βεβαίως, το… τρενάκι του τρόμου παραμένει και λόγο Folli – Follie καθώς τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί σχετικά με το ποιος έχει δίκιο και τι ακριβώς συνέβη το προηγούμενο διάστημα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 817,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 786,81 μονάδων (-2,95%) και 818,63 μον. (+0,98%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 101,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 80,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,4 εκατ. τεμάχια. Από τα 101 εκατ. ευρώ τζίρου, τα 19,4 εκατ. διακινήθηκαν στη Folli Follie, η μετοχή της οποίας σημείωσε άλμα άνω του 13%, ανακτώντας κάποια από τα χαμένα κεφάλαιά της.

Alpha Bank σημείωσε άλμα 6,45%, με τη Eurobank να ακολουθεί με +4,21% και τις Aegean και Σαράντη με κέρδη 3,3% έκαστη. Άνοδο 2,42% σημείωσε ο ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Motor Oil, ΕΕΕ, Jumbo, Μυτιληναίο και Εθνική. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Grivalia.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 2,66%, συγκρατώντας μάλιστα το ποσοστό ανόδου του γενικού δείκτη, ενώ Τιτάν και Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες 1,16% και 1,22%.

Η Ιντρακόμ σημείωσε απώλειες 3.23% και η Ιντραλότ 10,20%.