Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στον Λίβανο – για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία – ανήλθε σε μόλις 49,2%, ήταν δηλαδή αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη διαδικασία, το 2009, όταν η συμμετοχή είχε φθάσει το 54%, ανακοίνωσε ο λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών Νουχάντ αλ Μασνούκ.

Η χαμηλή συμμετοχή καταγράφηκε παρότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νέος εκλογικός νόμος, που εγκαθίδρυσε αναλογικό σύστημα, μετά την υιοθέτησή του πέρυσι, αλλά και παρότι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη χθεσινή διαδικασία σχεδόν 800.000 νέοι ψηφοφόροι.

«Αυτός ο νόμος αναμενόταν ότι θα οδηγούσε σε υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από εκείνο του 2009», σχολίασε με εμφανή απογοήτευση ο Μασνούκ, καθώς αναμενόταν πολύ ευρύτερη συμμετοχή έπειτα από 9 χρόνια που είχαν να στηθούν κάλπες.

«Δεν είναι εξοικειωμένοι με τον νέο νόμο»

Ομως «ούτε οι εκλογείς, ούτε οι εκλογικοί αντιπρόσωποι δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με τον νέο νόμο, κι αυτό επιβράδυνε σημαντικά τη διαδικασία της ψηφοφορίας», σημείωσε.

Συνολικά 597 υποψήφιοι, ενταγμένοι σε 77 ψηφοδέλτια, διεκδικούσαν μια από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές, που διεξήχθησαν με το αναλογικό σύστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου.

Μετά το 2009, το κοινοβούλιο παρέτεινε τρεις φορές τη θητεία του, επικαλούμενο τους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας που απορρέουν από την επαπειλούμενη διάχυση του πολέμου στη Συρία.

Μία ώρα πριν από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, τα μεγαλύτερα κόμματα απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν, ενώ ορισμένα, περιλαμβανομένης της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ, απηύθυναν έκκληση να παραταθεί για δύο ώρες η διάρκεια της διαδικασίας, κάτι πάντως που δεν συνέβη.

«Δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές»

Οι ειδικοί διχάζονται όσον αφορά στην απάντηση για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τη χαμηλή συμμετοχή. Οι μετεκλογικές συμμαχίες θα εξαρτηθούν από την κατανομή των εδρών των βουλευτών που θ’ αναδειχθούν από τις 15 εκλογικές περιφέρειες αναλογικά, αλλά και βάσει της περίπλοκης εξίσωσης που συνδέεται με τις θρησκευτικές κοινότητες, ώστε να μη διαταράσσεται η λεπτή ισορροπία μουσουλμάνων-χριστιανών στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως δεν περιμένουν θεαματικές αλλαγές των ισορροπιών της πολιτικής ισχύος ή των προσώπων στο νέο κοινοβούλιο, και εκτιμούν ότι τα παραδοσιακά κόμματα θα κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους και ο Σάαντ αλ Χαρίρι, ο υποστηριζόμενος από τη Σαουδική Αραβία πρωθυπουργός του Λιβάνου, θα παραμείνει στον θώκο του.