Την πρόταση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, να αναμετρηθούν σε τηλεοπτική μονομαχία πριν από τις κάλπες της 24ης Ιουνίου απέρριψε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιντζέ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και δεινός ρήτορας, απηύθυνε νωρίτερα πρόσκληση για τηλεμαχία στον επικεφαλής του τουρκικού κράτους. Ωστόσο, ο Ερντογάν απέρριψε την πρόταση του πολιτικού του αντιπάλου.

«Δεν θέλω να συμμετάσχω σε μονομαχίες, ιδίως τηλεοπτικές. Δεν θέλω να αφήσω έναν άλλο άνθρωπο να κερδίζει πόντους εις βάρος μου» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Όμως, είμαι έτοιμος να τον συναντήσω στην έδρα του κόμματός μου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης επιχειρούν να οργανωθούν σε μια προσπάθεια να εγείρουν προσκόμματα στον Ερντογάν και στο κόμμα του, το AKP, στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, ωστόσο καταγγέλλουν άνισες συνθήκες στην προεκλογική εκστρατεία.

Χθες, ο Ιντζέ κατήγγειλε την ισχνή κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του, η οποία δεν αναμεταδόθηκε από κανένα από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

«Εάν το επικοινωνιακό εμπάργκο σε βάρος της αντιπολίτευσης, το οποίο επέβαλε το (προεδρικό) μέγαρο, συνεχιστεί, θα πραγματοποιούμε τις συγκεντρώσεις μας ενώπιον των (εδρών των) τηλεοπτικών δικτύων» επισήμανε με μήνυμά του στο Twitter.

Το προφίλ του Ιντσέ

Ο Ιντσέ, καθηγητή φυσικής σε λύκειο, είναι γνωστός για τη ρητορική του δεινότητα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ έχει διεκδικήσει δύο φορές την προεδρία του CHP απέναντι από τον Κιλιτσντάρογλου, το 2014 και το 2018.

Θεωρείται ο μόνος ικανός να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στον Ερντογάν και να διεκδικήσει με αξιώσεις τις ψήφους εθνικιστών, κοινωνικά συντηρητικών και δεξιών ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ιντσέ έχει δηλώσει ότι, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, δεν πρόκειται να κατοικήσει στο ανάκτορο των 1.000 δωματίων, το οποίο έχει κατασκευάσει ο Ερντογάν στην Άγκυρα, λέγοντας ότι θα μετατρέψει το προεδρικό μέγαρο σε «ναό της γνώσης».

Ο Ιντσέ εκλέγεται στην επαρχία της Νικομήδειας, στις όχθες της θάλασσας του Μαρμαρά, ενώ έχει δεσμευθεί να δώσει τέλος στην κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στη δικαιοσύνη και στον δημόσιο τομέα.