Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με αφορμή πρόσφατη σύσκεψη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση, παρουσία της επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνας Νοτοπούλου, παρευρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Νικόλαος Μπουλαξής, o γενικός διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), Λεωνίδας Μπακούρας, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας και δήμαρχοι από δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ.Σταθάκη, άμεσα αναμένεται η έκδοση του Τεχνικού Κανονισμού σχετικά με τη χρήση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου, ενώ εκ μέρους της ΡΑΕ υπάρχει σαφής διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθεί το σχετικό Ρυθμιστικό Πλαίσιο. Απόφαση της ΡΑΕ είναι να τεθεί το εν λόγω Ρυθμιστικό Πλαίσιο σε δημόσια διαβούλευση για 15 μέρες και παράλληλα πρόθεσή της είναι να μην υπάρχει διάκριση στην τιμολόγηση ανά περιφέρεια, τόσο για τους καταναλωτές που είναι διασυνδεδεμένοι στο δίκτυο όσο και γι αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν συμπιεσμένο αέριο, συγκλίνοντας με τις προσπάθειες της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την ενιαία τιμολόγηση.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ.Μπακούρας και τα παρευρισκόμενα στελέχη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ υπενθύμισαν ότι η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες των εγκαταστάσεων σταθμών αποσυμπίεσης σε δύο δήμους (Λαγκαδά και Τυρνάβου), με γνώμονα τον ασφαλή εφοδιασμό του δικτύου, και αμέσως μετά την έκδοση του ρυθμιστικού πλαισίου θα προχωρήσει στην τροφοδότηση αυτών των περιοχών.

Ποιες περιοχές θα τροφοδοτηθούν με αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία το 2018 και το 2019-2022

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022, για το οποίο αναμένεται η έγκρισή του στο προσεχές διάστημα από την Αρχή, προβλέπεται η περαιτέρω διείσδυση φυσικού αερίου και με τη χρήση CNG σε νέες περιοχές εντός της αδείας της γεωγραφικής περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, για το έτος 2018 έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό η τροφοδότηση με CNG νέων περιοχών όπως ο Λαγκαδάς, τα Κουφάλια και η Χαλάστρα στη Θεσσαλονίκη, ο Τύρναβος, η Καλαμπάκα και η Ελασσόνα στη Θεσσαλία και σε επόμενο στάδιο ο Παλαμάς και η Αγιά.

Επίσης, όσον αφορά στην επέκταση του δικτύου, το 2018 θα κατασκευαστούν 87 επιπλέον χιλιόμετρα και θα συνδεθούν νέες περιοχές με το δίκτυο όπως το Νέο Ρύσιο, η Μηχανιώνα, η Επανομή στη Θεσσαλονίκη.

Στα έτη 2019- 2022 για τον νομό Θεσσαλονίκης προβλέπεται η σύνδεση στο δίκτυο Φυσικού Αερίου των περιοχών των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, του Σταυρού του Δήμου Βόλβης (CNG) και της Χαλκηδόνας του Δήμου Χαλκηδόνας (CNG).

Παράλληλα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας προβλέπεται για το έτος 2019 η επέκταση του δικτύου στη Ν. Αγχίαλο, και ως το 2022 η τροφοδότηση με συμπιεσμένο φυσικό αέριο των περιοχών των δήμων Σοφάδων, Τεμπών, Μουζακίου, Αμπελώνα και Φαλάνης. Με την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου και τη χρήση του CNG στις απομακρυσμένες περιοχές μειώνεται σημαντικά το ενεργειακό κόστος στους οικιακούς καταναλωτές και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες προάγοντας έτσι την ανάπτυξη και περιορίζοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως επισήμανε ο κ.Μπακούρας