Ενας ανηλεής πόλεμος που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο χρηματιστήριο, έχει ξεσπάσει με φόντο την μεγάλη ελληνική εταιρεία του λιανεμπορίου, την Folli – Follie.
Μια διαμάχη που έχει προκαλέσει και τεράστια ζημιά στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η μετοχή της εταιρείας είναι στον «25άρη» και θεωρείται «βαρύ χαρτί». 
Το γεγονός ότι και σήμερα το χρηματιστήριο άνοιξε με απώλειες άνω του 1.20% και με τη μετοχή της Folli – Follie
να κλειδώνει στο -30%, δείχνει την κατάσταση που επικρατεί. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Folli έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες 29%, μετά την έκθεση – πρώτη – του fund η οποία αμφισβητούσε τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας για τον τζίρο και τα σημεία πώλησης, ενώ είχε μείνει και μεγάλος αριθμός ανεκτέλεστων εντολών πώλησης.

Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει μετά την επίθεση που δέχθηκε η εταιρεία από το αμερικανικό επενδυτικό fund,   Quintessential Capital Management (QCM).

Το αμερικανικό hedge fund εξαπολύει δεύτερο χτύπημα κατά του Folli Follie Group, δημοσιοποιώντας έκθεση όπου αμφισβητεί το εύρος και την αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Στην υπόθεση παρενέβη πλέον και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που ελέγχει την εταιρεία κάνει λόγο για άγρια κερδοσκοπία και απαντά στις κατηγορίες για το δίκτυο καταστημάτων αναρτώντας τον κατάλογο με τα 587 σημεία σε όλο τον κόσμο. 

«Σε συνέχεια χθεσινής δήλωσης και προκειμένου να καταστεί απόλυτα σαφές, θέτουμε σήμερα στην διάθεση του επενδυτικού κοινού αναλυτική λίστα όλων των σημείων πώλησης (POS) του Brand Folli Follie και προσκαλούμε όποιον επιθυμεί να τα επισκεφτεί», αναφέρει η εισηγμένη.

Σήμερα, όμως, το fund επανήλθε, επιμένοντας στις θέσεις του και εξαπολύοντας νέες κατηγορίες κατά της εταιρείας.

Για το δίκτυο πωλήσεων η QCM επιμένει αναλύοντας και πάλι τη μεθοδολογία διασταύρωσης των υφιστάμενων καταστημάτων της Folli Follie πως το δίκτυο έχει περιοριστεί σε 289 σημεία, εκ των οποίων τα 64 βρίσκονται στην Κίνα (παραθέτει ξανά πίνακες με τα στοιχεία του δικτύου).

Η QCM βασίστηκε στην επίσημη δήλωση καταστημάτων του ομίλου (630 σημεία πώλησης για το brand Folli Follie) αλλά και στην ιστοσελίδα της εταιρίας, όπου η αναζήτηση καταστημάτων αποδίδει συνολικό αριθμό 587 σημείων. Αυτά τα στοιχεία αποτέλεσαν τη βάση της έρευνας της QCM, μέσω τηλεφωνικών και προσωπικών επισκέψεων. Το fund σημειώνει πως η ενημέρωση του δικτύου καταστημάτων στο επίσημο site της εταιρίας όφειλε να είναι επικαιροποιημένη, για τη διευκόλυνση πελατών αλλά και για την ορθή ενημέρωση των επενδυτών.

Η QCM σχολιάζοντας την απάντηση της FF για λανθασμένους υπολογισμούς όσον αφορά την παρουσία της στην Ασία, αλλά και στο γεγονός του ότι η Κίνα κατέχει τη μερίδα του λέοντος επί του 1 δισ. πωλήσεων που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρει:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ομίλου FF, 240 από τα 367 σημεία πώλησης που διατηρεί στην Ασία (APAC) βρίσκονται στην Κίνα και αποτελούν το 70% του συνολικού δικτύου. Εκτιμά ως εκ τούτου ότι θα έπρεπε να υπάρχει αντιστοιχία πωλήσεων και μεγέθους δικτύου καταστημάτων. Προσθέτει,επιπλέον, πως ο όμιλος δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία ανά χώρα/ περιοχή, οπότε οποιοσδήποτε παρατηρητής βασίζεται στην παραπάνω υπόθεση.

Η QCM επανέρχεται στις δύο κινεζικές θυγατρικές (Fu Li Fu Lei και Binlianyun), αναφέροντας τες ως τις μόνες θυγατρικές που ο όμιλος FF που εμφανίζει στην περιοχή και οι οποίες εκτιμά ότι έχουν τζίρο 40 εκατ.δολαρίων με 50 καταστήματα. Το fund προσθέτει ότι έχει διασταυρώσει μέσω των κινεζικών αρχών ότι δεν υπάρχουν άλλες τοπικές θυγατρικές.

Το QCM επισημαίνει ότι οι followers στην ιστοσελίδα Weibo δεν έχουν μεγάλη σημασία από τη στιγμή που το ποσοστό μετατροπής (από followers σε buyers) είναι πολύ χαμηλό. Η FF ανακοίνωσε σε τηλεδιάσκεψη το περασμένο έτος πως η δραστηριότητα στο διαδίκτυο ήταν χαμηλότερη από 10%. Τα Facebook και Instagram είναι πράγματι απαγορευμένα στην Κίνα (όχι στην υπόλοιπη Ασία). Πολλοί εύποροι ή καταρτισμένοι Κινέζοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Facebook ή Instagram παρακάμπτοντας την απαγόρευση μέσω συστήματος VPN.
Η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Παρέμβαση Κεφαλαιαγοράς

Η παρέμβαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έγινε σήμερα, Δευτέρα, με αφορμή την έκθεση, αλλά και τις τρεις ανακοινώσεις με τις οποίες απαντά η FFG και έχοντας ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς εν γένει και την προστασία των συναλλασσόμενων σε αυτήν προχωρά στις ακόλουθες ενέργειες.

1. Θα ζητήσει από την εισηγμένη εταιρεία, να προβεί σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για την χρήση 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδος. Ως προς τον ανεξάρτητο έλεγχο θα τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, για τα δε αποτελέσματά του, θα υπάρξει ανακοίνωση στο επενδυτικό κοινό.

2. Έχει ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ως αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της FFG επί των οικονομικών της καταστάσεων, για την οικονομική χρήση 2017.

3. Θα ζητήσει από το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management να προβεί σε αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην ως άνω έκθεση, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία.

4. Όπως κατά πάγια πρακτική πράττει σε περιπτώσεις σημαντικής διακύμανσης κινητών αξιών εκδοτών, έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση των συναλλαγών της μετοχής της FFG, περιλαμβανομένων και των ανοιχτών πωλήσεων επ’ αυτής, από την Παρασκευή 4/5/2018.

Γιατί μπήκε στο «στόχαστρο»

Σε συνέντευξή του στο capital.gr ο επικεφαλής του QCM, Gabriel Grego, αναφέρει ότι « ξεκινήσαμε με long θέσεις στην Folli Follie το 2010. Αγοράσαμε τη μετοχή στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Εκείνη την περίοδο, μας προσέλκυσαν οι πολύ χαμηλοί πολλαπλασιαστές του τίτλου, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η έκθεση του ομίλου στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας. Υποθέσαμε ότι η χαμηλή αποτίμηση της μετοχής ήταν αποτέλεσμα της «άδικης» τιμωρίας της να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τελικά όμως κλείσαμε την θέση μας καθώς βρήκαμε την εταιρική δομή του FF Group περίπλοκη. Τότε δεν διαθέταμε τους πόρους που έχουμε σήμερα ώστε να προχωρήσουμε σε μια σε βάθος ανάλυση στο εξωτερικό.

Συνεχίσαμε να την παρακολουθούμε και πρόσφατα αποφασίσαμε να ελέγξουμε πιο προσεκτικά. Μας δημιουργούσε ερωτήματα η συνεχής απουσία παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, αλλά αυτό που πραγματικά μας προβλημάτιζε ήταν ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «έχοντας επικοινωνήσει και με άλλους μετόχους που είχαν τοποθετηθεί στη μετοχή καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένας βασικός παράγοντας ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της Folli Follie δεν ελέγχονταν από κάποια από τις 4 μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου. Ειδικότερα όσον αφορά τους λογαριασμούς της εταιρείας στην Ασία ελέγχονταν από ένα άγνωστο γραφείο με δυο εργαζόμενους στο Χονγκ Κονγκ. Εντοπίσαμε ένα άρθρο του 2015 στους FT από τον Dan McCrum το οποίο αναφερόταν ακριβώς σε αυτό το θέμα (καλούμε τους αναγνώστες σας να το διαβάσουν). Όταν τέθηκε το ερώτημα στη διοίκηση του ομίλου γιατί δεν επέλεξαν μια πιο γνωστή ελεγκτική εταιρεία, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως ήταν οικονομικά πιο συμφέρον για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν. Εκεί άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια».