Στο γεγονός ότι η ψηφιακή τεχνολογία παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει οριστικά την οικονομική κρίση, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2018 που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Το digital economy forum 2018 άνοιξε ως επίσημος ομιλητής, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε τη δέσμευση ότι με τη Ν.Δ στην κυβέρνηση, θα προχωρήσουν αποφασιστικά η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. «Το Δημόσιο δεν πρέπει να φοβάται τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως το κράτος έχει μόνο να κερδίσει από μια τέτοια συνεργασία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και το outsourcing δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Από του βήματος του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για οπισθοδρόμηση της χώρας σε ένα σημαντικό τομέα όπου δραστηριοποιούνται 8.000 επιχειρήσεις, που συμβάλλουν στο 8% του ΑΕΠ της χώρας. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ επιπλέον έχει παγώσει όλα τα μεγάλα έργα που είχαν ξεκινήσει πριν το 2015. «Δεν υλοποιούνται έργα. Έχουμε αλλάξει δύο γενικούς γραμματείς (ψηφιακής πολιτικής) με τον τελευταίο να μην έχει εμπειρία στο αντικείμενο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας πως και τα έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνον δεν ολοκληρώνονται, αλλά υπολειτουργούν.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, λέγοντας: «Η σημερινή κυβέρνηση στα έργα παίρνει μηδέν. Σε αυτή τη Γη, γιατί στο Διάστημα δεν ξέρω. Ο προηγούμενος διοικητής του διαστημικού οργανισμού κατά την αποχώρησή του χρησιμοποίησε την φράση follow the money, που παραπέμπει σε μαύρη τρύπα. Ο αρμόδιος υπουργός ελπίζω να βγει από αυτή».

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση «είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι «η Ν.Δ ως κυβέρνηση θα γκρεμίσει το κομματικό κράτος και θα οικοδομήσει ένα νέο, με μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ψηφιακής πολιτικής της ΝΔ, το οποίο περιλαμβάνει εφτά τομείς παρέμβασης για την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε την καθιέρωση θέσης υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, που θα συντονίζει τα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Το πρόγραμμα της ΝΔ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

* Τη δημιουργία μιας συντονιστικής δομής παρά τω πρωθυπουργώ για τον συντονισμό όλων των ψηφιακών έργων.

* Την προώθηση και ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς.

* Την υιοθέτηση και αξιοποίηση της οικονομίας δεδομένων.

* Ευρύ πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων υψηλής εξειδίκευσης και ένταξη του μαθήματος του προγραμματισμού σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

* Την προώθηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, όπως η ψηφιακή υπογραφή, το ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για την έναρξη επιχειρήσεων, ο ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, το ολοκληρωμένο σύστημα για τη Δικαιοσύνη, το ενιαίο εισιτήριο τουριστικών χωρών, η πύλη «Ερμής» και το κεντρικό οργανόγραμμα για την ψηφιακή Διοίκηση.

* Ευέλικτη μορφή ανάθεσης έργων.

* Τη συνολική υποστήριξη ενός οικοσυστήματος με φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές, κυρίως για την Έρευνα και Ανάπτυξη και την Πνευματική Ιδιοκτησία.

Εκ μέρους του ΣΕΠΕ, τους συνέδρους καλωσόρισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου και αντιπρόεδρος του WITSA, κ. Γιάννης Σύρρος. «Η χώρα έχει αναξιοποίητες δυνάμεις και περιθώρια ανάπτυξης, που για να γίνουν εθνικός πλούτος, απαιτούν σχεδιασμό, δημιουργικότητα και καινοτομία, με οργάνωση, συνεννόηση και συνεργασία», ανέφερε ο κ. Σύρρος και πρόσθεσε: «Το digital economy forum 2018 έρχεται να αναδείξει τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου ψηφιακής οικονομίας. Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η καινοτομία σε όλους τους τομείς, ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να συμφωνήσουμε στην επιτάχυνση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους, αλλά και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν στις ψηφιακές υποδομές κάθε τομέα».

Ως προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας, προσδιόρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, Αναστάσιος Τζήκας. «Η ψηφιακή Ελλάδα είναι η προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε την κρίση και να χτίσουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, μια Ελλάδα μεταρρυθμισμένη, μια Ελλάδα που δίνει έμφαση στην τεχνολογία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Χτυπάμε ένα εθνικό καμπανάκι».

Όπως ανέφερε ο κ. Τζήκας, η Ελλάδα έχασε πολλά στοιχήματα τις προηγούμενες δεκαετίες και για να ξεπεράσουμε την κρίση, θα πρέπει να μετασχηματιστεί ψηφιακά. «Αυτό που συζητάμε στο πλαίσιο του σημερινού συνεδρίου του ΣΕΠΕ, είναι ότι το μεγάλο τεχνολογικό άλμα, αποτελεί προϋπόθεση για να αλλάξει η χώρα και να ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε.

O πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Geoffrey R.Pyatt, σημείωσε από την πλευρά του, ότι η δημιουργικότητα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι γεμάτη από επιτυχίες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη που επισκέφθηκε πρόσφατα, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να βρει τον βηματισμό της». Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία ελληνικών εταιρειών που θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με αμερικανικές επιχειρήσεις. Τώρα, βρισκόμαστε σε σωστή συγκυρία και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να προχωρά. Αυτή είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα και η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την ανάκαμψη».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης, τόνισε ότι για τα ψηφιακά άλματα απαιτούνται πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό, αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και αναπτυξιακό σχέδιο. Ταυτόχρονα, ανέφερε την προκήρυξη δύο προγραμμάτων, την προώθηση συνεργιών ελληνικών επιχειρήσεων μεταξύ τους και την ενίσχυση επιχειρήσεων που προάγουν καινοτόμα προϊόντα.

Στην παρέμβασή της, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε ότι το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας έχει ως βασικό παράγοντα τον κλάδο της Πληροφορικής και στοχεύει στη μείωση του Brain Drain. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι «ο τομέας της Πληροφορικής μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την εργασία», ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο «προωθεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών εργασίας, για να διαμορφωθεί μια εθνική ψηφιακή στρατηγική, η οποία θα αποτελέσει την βάση για την ανασύσταση της εθνικής συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες με στόχο την πάταξη του ψηφιακού αναλφαβητισμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε ότι ο ΣΕΠΕ αποτελεί στρατηγικό εταίρο στην μετάβαση στη νέα μεταμνημονιακή εποχή και πως η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με στόχο τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ουσιαστική μείωση του κόστους για το Δημόσιο.

Απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη για τη μη ολοκλήρωση σειράς έργων, ανέφερε ότι τα έργα που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους, είναι: Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, που βασίζεται στα ψηφιακά οργανογράμματα, το σύστημα της Ηλεκτρονικής Αξιολόγησης, η επανεκκίνηση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Ακόμη, αναφέρθηκε στην Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων (ΣΗΔΕ), στις αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές, που προωθούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στο G-GLOUD που θα αποτελέσει ένα σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο του Δημοσίου.

Επίσης, πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει επιταχύνει σημαντικά τη δουλειά στον τομέα των Ανοιχτών Δεδομένων (Open Data).