Εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει αρχίσει να προκαλεί η ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Οι δανειστές ζητούν μια καθαρή και ισχυρή μεταπρογραμματική συμφωνία με κεντρικό σημείο αναφοράς τη μη αναστροφή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και ο κατώτατος μισθός, το Ασφαλιστικό με τις προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, με εξαίρεση ίσως τον «μετρημένο» Ευκλείδη Τσακαλώτο, καλλιεργεί προεκλογικού τύπου προσδοκίες οι οποίες έχουν σημάνει συναγερμό στους κόλπους των δανειστών.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε συστάσεις τόσο από τον ESM όσο και την Κομισιόν για ανάληψη δεσμεύσεων μη αναστροφής των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Μέχρι τώρα, όπως μεταφέρεται από διπλωματικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων και αυτό δεν αρέσει καθόλου στους δανειστές». Επιπρόσθετα, παρά τις συστάσεις σε προσεκτικά χαμηλούς τόνους για διεύρυνση του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης, η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει προσθήκες ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στα «Νέα Σαββατοκύριακο»