Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες υπεβλήθησαν σε άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στα λεγόμενα stress tests. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ελεγκτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), o SSM, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν το τεστ αντοχής με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που υπερβαίνουν το 5,9% στο δυσμενές σενάριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς διαμορφώνεται στο 5,9%, της Εθνικής στο 6,92%, της Εurobank στο 6,75% και της Αlpha Bank στο 9,69%.

Σύμφωνα με τον SSM η συνολική απομείωση (ζημιά) που προκύπτει στα κεφάλαια των τεσσάρων τραπεζών στο δυσμενές σενάριο ανέρχεται σε 15,5 δισ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: H τράπεζα υλοποιεί σχέδιο για την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση

«Τα αποτελέσματα του Stress Test που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες αγοράς στην Ελλάδα βελτιώνονται αισθητά, ακόμη και κάτω από τις συντηρητικές υποθέσεις που εφαρμόζονται σε μια τόσο απαιτητική εποπτική άσκηση. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου «Ατζέντα 2020? για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και την στήριξη της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Stress Test.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι συνεχίζει να υπερτερεί των κεφαλαιακών απαιτήσεων και με σκοπό να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των κινδύνων του ισολογισμού και τη στρατηγική απομόχλευσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Η Τράπεζα Πειραιώς- τονίζεται στην ανακοίνωση- εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδίου «Ατζέντα 2020», με στόχο την εξομάλυνση του ισολογισμού της μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών, καθώς και την αποκατάσταση της κερδοφορίας της.

Alpha Bank: Ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ικανότητα επίτευξης στρατηγικών στόχων

«Η εξαιρετική επίδοση στην Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων επιβεβαιώνει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank και την ικανότητά μας να επιτυγχάνουμε τους στρατηγικούς στόχους μας» τονίζει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαντζούνης «η κεφαλαιακή θέση της Τραπέζης, η υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για τη μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων».

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων 2018 (Stress Test) για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Άσκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων πραγματοποιήθηκε υπό το βασικό και το δυσμενές σενάριο μακροοικονομικών παραδοχών με χρονικό ορίζοντα τριών ετών (2018-2020) και σημείο αναφοράς τον Ισολογισμό της 31 ?εκεμβρίου 2017 (static balance sheet approach), αναμορφωμένο για την επίδραση της εφαρμογής του ?ιεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 9 (IFRS 9). Το αποτέλεσμα προσδιορίσθηκε σε όρους του ?είκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1). Στο πλαίσιο της Ασκήσεως, δεν εφαρμόσθηκε κανένα ελάχιστο όριο ή όριο κεφαλαίων.

Υπό το βασικό σενάριο, ο ?είκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε σε 20,4% για το έτος 2020 μετά από τη σταδιακή ενσωμάτωση της επιδράσεως από την εφαρμογή του ?ιεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 9 (IFRS 9), ενισχυμένος κατά 212 μονάδες βάσεως, κυρίως ως αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας προ προβλέψεων σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου.

Υπό το δυσμενές σενάριο, ο ελάχιστος ?είκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 9,7% για το έτος 2020 μετά από τη σταδιακή ενσωμάτωση της επιδράσεως από την εφαρμογή του ?ιεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 9 (IFRS 9), μειωμένος κατά 856 μονάδες βάσεως, κυρίως ως αποτέλεσμα της αρνητικής επιπτώσεως του πιστωτικού κινδύνου που οφείλεται στο μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς και στην εφαρμοσθείσα μεθοδολογία.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), το αποτέλεσμα της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, αξιολογήθηκε από το Εποπτικό του Συμβούλιο και διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη κεφαλαιακού ελλείμματος, επομένως δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες ως αποτέλεσμα της Ασκήσεως.

Eurobank: Η τράπεζα παραμένει ανθεκτική σε αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των stress test για την Eurobank εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την επίδοση της Τράπεζας στο Stress Test. Η άσκηση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι, παρά τις αυστηρές υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου, η Eurobank παραμένει ανθεκτική σε αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε «το αποτέλεσμα των Stress Tests έρχεται μετά από μια πολυετή περίοδο αναταραχής στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Τα συνολικά κεφάλαια της Eurobank, από τα υψηλότερα στον κλάδο, και η συνολική ισχυρή της επίδοση μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην αποδοτική εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού. Έχουμε δύο άξονες προτεραιότητας: Πρώτον, την αποτελεσματική διαχείριση και την ταχεία μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει. Δεύτερον, τη χρηματοδότηση των πελατών μας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και της οικονομίας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου έχουμε δραστηριότητα».

H Eurobank στην ανακοίνωσή της επισημαίνει την επιτυχή ολοκλήρωση της Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων – Stress Test που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Βάσει της ενημέρωσης που έλαβε η Τράπεζα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), το αποτέλεσμα της ‘Ασκησης συνεξετάστηκε με άλλους παράγοντες από το Εποπτικό του Συμβούλιο και από την ‘Ασκηση δεν προέκυψε κεφαλαιακό έλλειμμα, ούτε ανάγκη υποβολής σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Στο δυσμενές σενάριο, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD), συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων Tier 2 εκδόσεως Ιανουαρίου 2018, είναι 9,5% και ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) 6,8%. Και οι δύο δείκτες θα ήταν περίπου 40 μ.β. υψηλότεροι, στο 9,9% και 7,2% αντίστοιχα, εάν είχε συνυπολογιστεί η θετική επίδραση από την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής Bancpost, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018. Η απομείωση κεφαλαίου ήταν 3,4 δισ. ευρώ (8,7 ποσοστιαίες μονάδες) .

Στο βασικό σενάριο, η Τράπεζα ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση με τους δείκτες CAD και CET1 να ανέρχονται σε 19,3% και 16,6% αντίστοιχα. Και σε αυτό το σενάριο, οι δύο δείκτες θα ήταν περίπου 40 μ.β. υψηλότεροι, συνυπολογιζομένης της επίδρασης από την πώληση της Bancpost.