Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορίστηκε επισήμως χθες από το κόμμα του υποψήφιος για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου. Τον Ερντογάν θα στηρίξει στις κάλπες και ο κυβερνητικός του εταίρος, δηλαδή το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι 316 βουλευτές του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο έχει ιδρύσει ο Ερντογάν, τάχθηκαν ομόφωνα στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης υπέρ της υποψηφιότητας του αρχηγού τού τουρκικού κράτους. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η υποψηφιότητα Ερντογάν θα κατατεθεί επισήμως σήμερα στις εκλογικές Αρχές.

«Κάποιοι ίσως αναζητούν τον προεδρικό τους υποψήφιο με το μικροσκόπιο. Ομως εμείς ήδη έχουμε αποφασίσει για τον υποψήφιό μας. Είναι ο άνθρωπος του λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ομιλία του στην Αγκυρα. «Ορίζουμε υποψήφιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον προστάτη των καταπιεσμένων». Χαρακτήρισε την 24η Ιουνίου «ιστορική ημέρα για την Τουρκία», καθώς, όπως είπε, «θα καταστρέψουμε όλα τα βρώμικα σχέδια εναντίον της χώρας μας». Ο Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης ότι αυτή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, στην οποία προήδρευσε ως πρωθυπουργός, μια και η χώρα μετά τις εκλογές θα μεταβεί στο προεδρικό σύστημα, όπως είχε αποφασιστεί στο αμφιλεγόμενο (λόγω καταγγελιών για λαθροχειρίες) δημοψήφισμα, το οποίο είχε διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2017.

Στην εξουσία από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος της Τουρκίας, ο 64χρονος Ερντογάν θα διεκδικήσει στις 24 Ιουνίου τη δεύτερη προεδρική θητεία με τις ενισχυμένες εξουσίες, που θα του επιτρέπουν μεταξύ άλλων να διαλύει το Κοινοβούλιο. Οι εκλογές πραγματοποιούνται ενώ ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία κηρύχθηκε στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουνίου του 2016, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών κρατών.

Ποιοι θα είναι αντίπαλοι του Ερντογάν για την προεδρία; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τον υποψήφιό του, που δεν αποκλείεται να είναι ο επικεφαλής του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Υποψήφια του νέου ακροδεξιού Καλού Κόμματος θα είναι η Μεράλ Ακσενέρ (που είχε αποχωρήσει πέρυσι από τους εθνικιστές του Μπαχτσελί). Οσο για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που είχε κατορθώσει στις προηγούμενες εκλογές να σπάσει το φράγμα του 10% και να εισέλθει στη Βουλή, στερώντας την αυτοδυναμία από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι θα θέσει ως υποψήφιο τον ηγέτη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 142 χρόνια. Πάντως, δεν θεωρείται ότι υπάρχει νομικό κώλυμα για τη συμμετοχή του ως υποψηφίου.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η υποψηφιότητα Ντεμιρτάς για την προεδρία θα ενισχύσει τις πιθανότητες του κόμματος να συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται ταυτόχρονα. «Συγκεντρωνόμαστε για να γιορτάσουμε την υποψηφιότητα του Ντεμιρτάς για την προεδρία» ανέφεραν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος σε επιστολή τους με την οποία κάλεσαν τους πολίτες σε μεγάλη συγκέντρωση σήμερα για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως και η εκλογική συνεργασία τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή του Ρεπουμπλικανικού, του Καλού Κόμματος, του ισλαμιστικού Σααντέτ και του Δημοκρατικού –μια συμμαχία που θα επιτρέψει στα δύο μικρότερα κόμματα να εισέλθουν στη Βουλή ξεπερνώντας το εμπόδιο του 10%. Υπάρχει και η πιθανότητα στον δεύτερο γύρο η συμμαχία να κατεβάσει έναν υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν.