Σκληρό μήνυμα πήρε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αντιμετωπίστηκε περίπου ως ανεπιθύμητο πρόσωπο από την τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση, το οποίο κατέγραψε και ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη και την ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, συνδυάστηκε και με επεισόδια –σε μια περιοχή όπου είχαν ήδη κατακλύσει οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Αντιμέτωπος με ένα μαζικό κύμα σιωπηρής διαμαρτυρίας, μάλιστα, που εκφράστηκε με μεγάλη συγκέντρωση για τα δεδομένα του νησιού και με κατεβασμένα ρολά σε επιχειρήσεις και καταστήματα, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε απολογητικός –«κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες», σχολίασε.

Κλειστά καταστήματα. Οι κάτοικοι της Λέσβου με μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες και με λουκέτο στα καταστήματά τους, αντέδρασαν στις φιέστες που στήθηκαν την ώρα που τα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η Μυτιλήνη χθες μετατράπηκε σε νεκρή πόλη. Οι έμποροι κατέβασαν ρολά ακόμη και στα περίπτερα, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξεγενική απεργία, οι δρόμοι ερήμωσαν. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς, ενώ οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η Αστυνομία δεν επέτρεπε την πρόσβαση κατοίκων από τα χωριά προς το σημείο της κινητοποίησης. Κατά τη διάρκεια της πορείας δεν έλειψαν τα επεισόδια όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με τις κλούβες των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν τον συνεδριακό χώρο όπου θα μιλούσε ο Πρωθυπουργός. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χημικά μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Λίγο αργότερα όμως, νέα επεισόδια ξέσπασαν στο Τελωνείο της Μυτιλήνης, όταν νεαροί προσπάθησαν να φτάσουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Εκεί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που έκαναν ξανά χρήση χημικών.

Νωρίτερα χθες, στη Λήμνο ελάχιστοι είχαν υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία.

Οι κάτοικοι ζητούν επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, μείωση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ενίσχυση του τομέα της Υγείας.

Μιλώντας στο Συνέδριο, μέλη του Συλλόγου Κατοίκων Μόριας – Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων κατήγγειλαν την αδιαφορία της κυβέρνησης δηλώνοντας πως η πολιτεία θα πρέπειπλέον να προστατεύσει και τους μόνιμους κατοίκους. Παράλληλα, οι Γιατροί του Κόσμου απηύθυναν έκκληση γιαάμεση μεταφορά μεταναστώνστην ηπειρωτική χώραεπισημαίνοντας ότι στη Μόρια –με χωρητικότητα 2.500 ατόμων –φιλοξενούνται 7.000 μετανάστες.