Σε λεονταρισμούς και μια αινιγματική στάση για τις δικές της κινήσεις καταφεύγει η κυβέρνηση, μπροστά στο ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, μετά το ΔΝΤ, αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ κατεβάζει τον πήχη και του ρυθμού ανάπτυξης.

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαμηλώσει τον πήχη –περίπου μία εβδομάδα μετά και την επίσκεψη του προέδρου της Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, που υποστήριξε ένθερμα την προσπάθεια της Ελλάδας, στέλνοντας όμως προειδοποιήσεις –ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Λήμνο έδειξε και πάλι διάθεση για ενδεχόμενη μελλοντική σύγκρουση –έστω και λεκτική –με τους πιστωτές. Μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση ότι η χώρα κατάφερε να σταθεί όρθια και το τελευταίο διάστημα πετύχαμε μια εξαιρετική δημοσιονομική εξισορρόπηση και «πλέον, κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλλει τι θα κάνουμε, γιατί μπορούμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας χάρη στις δικές μας δυνάμεις».

Στη σκιά της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ από τη Μυτιλήνη επικαλέστηκε τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι μιλάει για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία αναφέρεται σε άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις. Η επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου να διαμορφωθεί θετικό κλίμα για την κυβέρνηση, με το θεώρημα ότι φθάνουμε στο τέλος των Μνημονίων αυτοδύναμα και καθαρά, θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Βόμβα Τσακαλώτου. Η νέα δραματική προειδοποίηση της Κομισιόν ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο δέχθηκε ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα, αυτή τη φορά από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος έσπευσε να βάλει φρένο στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και στις εξαγγελίες, προεκλογικού χαρακτήρα (π.χ. αύξηση κατώτατου μισθού τον προσεχή Οκτώβριο), αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε χθες ότι δεν υπάρχει σενάριο πρόωρων εκλογών, στη σκιά της πρότασης της Φώφης Γεννηματά.

«Οι αγορές αλλά και οι Ευρωπαίοι «δεν θα επιτρέψουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό μετά τα Μνημόνια»…» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο) και έριξε την πολιτική βόμβα στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι η εποπτεία μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018, θα είναι ενισχυμένη και συνεχής.

Με την αναφορά του αυτή ο υπουργός Οικονομικών, που ευθυγραμμίζεται σε βασικές παραδοχές με τους πιστωτές, δηλαδή στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και τη ρεαλιστική προσέγγιση των μεταμνημονιακών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, ήρθε για μια ακόμη φορά απέναντι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι η επιτήρηση θα είναι πιο αυξημένη από ό,τι σε άλλες χώρες και πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αναφορά Τσακαλώτου ήρθε λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας πει από τη Λήμνο, ότι σε λίγους μήνες από τώρα, στο τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μια πολύ δύσκολη περιπέτεια, στην οποία οδηγήθηκε εξαιτίας μιας αλόγιστης διαχείρισης που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Πρόκειται για μια κεντρική διαφοροποίηση με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, καθώς ο Τσακαλώτος –ηγετικό στέλεχος της ισχυρής εσωκομματικής ομάδας των 53 –ακυρώνει επί της ουσίας τη θεωρία της «καθαρής εξόδου» που υποστηρίζει με ένταση ο Πρωθυπουργός και ουσιαστικά με τη στάση του ενισχύει και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης.