Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Στη διάρκεια της Συνάντησης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών, αλλά και σε επίπεδο γενικών διευθυντών και ορισμένων διευθύνσεων που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα, όπως το μεταναστευτικό.

Επίσης, θα δημιουργηθεί δίκτυο των πιο μεγάλων πανεπιστημίων και θα διοργανωθούν συναντήσεις δημοσιογράφων με στόχο την κατανόηση μεταξύ των κρατών.

Στην ειδική συνεδρίαση όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για θέματα της αρμοδιότητας τού υπουργείου, καθώς και να υπάρξει προσφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας, π.χ. σε ό,τι αφορά στη διενέργεια διαγωνισμών.

Το όραμα τους είναι να μην αισθάνονται οι πολίτες των τεσσάρων χωρών ότι έχουν εμπόδια στις μετακινήσεις τους από τη μια περιοχή στην άλλη. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν η δημιουργία υδατοδρομίων και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παρακολούθηση της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους.

Στην ειδική συνεδρίαση στην οποία από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, διαπιστώθηκε ότι υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη Συνάντηση (Οκτώβριος 2017). Όπως αποφασίστηκε, στη Σχολή Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα θα εκπαιδευθούν αξιωματικοί Πυροσβεστικής από τις άλλες χώρες, ενώ θα διοργανωθούν σεμινάρια, θα ενισχυθούν οι επαφές σε επιχειρησιακό επίπεδο σε θέματα ασφάλειας και θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών.

Στη Θεσσαλονίκη και η επόμενη Συνάντηση

Η αναπτυξιακή οικονομία θα είναι το θέμα της επόμενης Υπουργικής Συνάντησης, η οποία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου και στην οποία θα εξεταστούν και τα στοιχεία για τις προσφυγικές ροές την περίοδο του καλοκαιριού.

Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η Θεσσαλονίκη παίρνει τη θέση που της αξίζει, ως το αυτονόητο κέντρο όλης αυτής της περιοχής, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Για το συμβάν στο Αιγαίο

Για το συμβάν στο Αιγαίο

Σχετικά με το πρωινό συμβάν στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τον απασχόλησε από τις 4.40 το πρωί, ήταν συνεχώς σε επικοινωνία, έδωσε εντολές και η Ελλάδα ζήτησε από την Τουρκία να πάρει τα μέτρα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Κοντά σε συμφωνία με την Αλβανία

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, «κοντεύουμε σε συμφωνία» στις αρχές Ιουνίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία για θέματα που εκκρεμούσαν δεκαετίες ολόκληρες. Είπε, ακόμα, ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να τελειώσει και το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία.