Ενας καλλιτέχνης, έλεγε ο Νίτσε, δεν έχει άλλη πατρίδα στην Ευρώπη εκτός από το Παρίσι. Ενας νεοδημοκράτης πάλι –μεταφορικά μιλώντας –δεν έχει άλλη πατρίδα εκτός από τη Θεσσαλονίκη. Αν έχει ένα νόημα να παραφράσει κανείς τον γερμανό φιλόσοφο με τέτοιο τρόπο, είναι για να τονίσει όχι μόνο τη σχέση της γαλάζιας παράταξης με το πατροπαράδοτο προπύργιό της, αλλά και την κρισιμότητα που έχει η πόλη για την προεκλογική εκστρατεία που έχει ήδη ξεκινήσει η ΝΔ. Και να κατανοήσει τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης από χθες περιοδεύει εκεί.

Το καρνέ του αρχηγού της ΝΔ είναι γεμάτο. Σύσκεψη με Απόστολο Τζιτζικώστα και αντιπεριφερειάρχες. Σύσκεψη με τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία «Τζίτζι». Συνεντεύξεις σε τοπικά ραδιόφωνα όπου δήλωσε ότι «οι εκλογές σήμερα θα είναι λύτρωση για τη χώρα» και πως ο Τσίπρας «είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή».

Βόλτα στο εμπορικό κέντρο για κουβέντα με καταστηματάρχες και πολίτες. Εκδήλωση με οννεδίτες. Προσωπικές συναντήσεις σε ξενοδοχείο της πόλης με γαλάζια στελέχη. Πολιτική Ακαδημία Στελεχών, όπου ο πρόεδρος θα τους μιλήσει «για θέματα γενικότερης πολιτικής».

ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ. Για τους στενούς του συνεργάτες η μίνι αυτή περιοδεία είναι και «μια κίνηση υψηλού συμβολισμού». Γιατί; «Δείχνουμε», λένε, «πώς δεν φοβόμαστε, όπως οι άλλοι». Η αλήθεια είναι πως οι δεσμοί του κόμματος με τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα είχαν –για να το πούμε κομψά –διαταραχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρώτα, εξαιτίας της αρχικής του στάσης στο Μακεδονικό. Κι έπειτα με αφορμή την κόντρα της ΝΔ με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ. Η απόφαση για άνοδο στη μητρόπολη του Βορρά, μερικούς μήνες μετά την τελευταία του επίσκεψη εκεί, ανήκε στον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδεται στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Οπως και τη μύχια –υπό την έννοια ότι δεν αρθρώνεται καν στους εκτός κόμματος συνομιλητές των διαφόρων στελεχών –ανησυχία της Πειραιώς, αφού η αυτοδυναμία προϋποθέτει κλείσιμο όλων των μετώπων.

Εφόσον δε κρίνει κανείς από το πρόγραμμα του νεοδημοκράτη αρχηγού, οι συμβολισμοί αποτελούν συστατικό στοιχείο τής εν λόγω περιοδείας. Το τετ α τετ, ας πούμε, με τον Τζιτζικώστα στοχεύει να εκπέμψει το μήνυμα πως όλες οι φυλές της παράταξης είναι ενωμένες. Σε αυτό το πλαίσιο, της παραγωγής συμβολικών μηνυμάτων και στιγμιοτύπων, μέσα στην εβδομάδα είχε πέσει στο τραπέζι και η ιδέα να κανονιστεί ένα ραντεβού του Μητσοτάκη με παλαίμαχους του ΠΑΟΚ –για την ακρίβεια, με ονόματα που αγγίζουν τα όρια του ειδώλου για τους θεσσαλονικιούς ποδοσφαιρόφιλους, σαν τον Γιώργο Κούδα –και εκπροσώπους των συνδέσμων της ομάδας. Αυτό έκλεισε για σήμερα το πρωί, για μπρέκφαστ.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. Και αποσκοπεί στο προφανές, την προσέγγιση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ –η μεγαλύτερη μερίδα των οποίων θεωρούνται ψηφοφόροι της ΝΔ, ωστόσο εδώ και κάποιο καιρό φάνηκε να βάζουν την ποδοσφαιρική τους ταυτότητα πάνω από την κομματική. Στην ανάλυση των γαλάζιων, εξάλλου, η επίθεση που δέχονται τώρα από το Μέγαρο Μαξίμου –και η απόπειρα των συριζαίων να ταυτίσουν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη –έχει έναν κυρίως σκοπό: να συσπειρώσει την ασπρόμαυρη κερκίδα της Θεσσαλονίκης εναντίον της ΝΔ, με την ελπίδα ότι εκείνη θα ταχθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνουν δε πως παρά την αναμφισβήτητη δημοσκοπική κάμψη που παρουσίασαν στα βόρεια μετά το Μακεδονικό και την αντιπαράθεση με τον Ιβάν Σαββίδη τα ποσοστά τους έχουν πια σταθεροποιηθεί και «δεν υπάρχει πτώση πουθενά. Σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, υπάρχει, πάντως, ακόμη ο κίνδυνος των δεξιότερων της ΝΔ κομμάτων α λα Λέγκα του Βορρά. Από την Πειραιώς, βέβαια, σημειώνουν ότι η εξόρμηση στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μια μεμονωμένη περιοδεία. Είναι απλά η αρχή μιας σειράς προεδρικών περιοδειών ανά την Ελλάδα, τώρα που ο αρχηγός έθεσε το κόμμα σε προεκλογική ετοιμότητα. Αλλος ένας συμβολισμός, λοιπόν: εκείνος κι η Νέα Δημοκρατία «είναι εδώ κι ακούν τις τοπικές κοινωνίες».