Σε πάνω από 10.000 εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ο ΔΟΜ από τον Ιούνιο του 2016 έως και το τέλος Απριλίου του 2018.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός έχουν πραγματοποιηθεί 10.576 εθελούσιες επιστροφές σε 84 χώρες καταγωγής, μέσω του προγράμματος «Η εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης» (AVRR), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση.

Η πλειονότητα των μεταναστών κατάγεται από το Πακιστάν (3.105), το Ιράκ (1.980), το Αφγανιστάν (1.096), τη Γεωργία (1.044) και την Αλγερία (986).

«Καθώς οι μήνες περνούσαν και λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζα στην Ελλάδα, άρχισα να σκέφτομαι τους φίλους και την οικογένειά μου. Μου έλειπαν αρκετά. Γνώριζα για το πρόγραμμα του ΔΟΜ και έτσι αποφάσισα να γυρίσω στην πατρίδα μου», αναφέρει ο Nοζάρι Σαρίμ, ο οποίος αποφάσισε να γυρίσει στο Ιράν, μετά από 5 μήνες.

Πριν από την αποχώρηση και κατά τη διαδικασία της εγγραφής στο πρόγραμμα, εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΟΜ ενημερώνει τους υπηκόους τρίτων χωρών για τις επιλογές τους, εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής ιατρικής βοήθειας όπου χρειάζεται, εξασφαλίζοντας πάντα την επιθυμία του επωφελούμενου να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Επιπλέον, στην Αθήνα λειτουργεί το μοναδικό στον κόσμο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας για εγγεγραμμένους στο πρόγραμμα των εθελούσιων επιστροφών (OCAVRR), που παρέχει στέγαση σε ευάλωτες ομάδες επωφελούμενων, όπως εγκύους, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένους, ασυνόδευτους ανηλίκους. Από τον Ιούνιου του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018, το OCAVRR έχει φιλοξενήσει 2.457 επωφελούμενους, εκ των οποίων οι 2.205 επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Το πρόγραμμα των εθελούσιων επιστροφών απευθύνεται σε υπηκόους τρίτων χωρών, που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, αιτούντες άσυλο που επιθυμούν να αποσυρθούν από τη διαδικασία και αιτούντες άσυλο, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί.