Σημαντική επιτυχία φαίνεται ότι έχει η πρωτοβουλία της Πορτογαλίας να δελεάσει εργαζομένους αλλά και συνταξιούχους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προσφέροντας ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για όσους αποφασίσουν να ζήσουν εκεί και να ξοδέψουν τα χρήματά τους.

Ολο και περισσότεροι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, μηχανικοί, γιατροί και στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και συνταξιούχοι επιλέγουν να μετακομίσουν αφού εκεί θα φορολογηθούν με ανώτατο συντελεστή 20% για τα πρώτα δέκα χρόνια και ο καιρός είναι πολύ καλύτερος από ό,τι στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Επιπλέον οι ξένοι συνταξιούχοι δεν κινδυνεύουν στην Πορτογαλία από διπλή φορολόγηση.

Η Πορτογαλία ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα αυτό το 2009 και πλέον φαίνεται ότι έχει τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για το ευνοϊκό αυτό καθεστώς, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Στην πραγματικότητα ένας σουηδός ή φινλανδός συνταξιούχος που αποφασίζει να μετακομίσει στην Πορτογαλία για να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό αυτό καθεστώς μπορεί πρακτικά να απολαμβάνει υψηλότερη σύνταξη από αυτή που θα έβαζε στην τσέπη εάν έμενε στη χώρα του καθώς οι συντάξεις αυτές είναι σχετικά υψηλές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τα κόστη κατά κανόνα μικρότερα.

Η πρακτική αυτή τώρα προβληματίζει τις κυβερνήσεις από τις χώρες καταγωγής των συνταξιούχων αυτών καθώς δημιουργεί πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις. Οι αντιδράσεις είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομίας Μάριο Σεντένο, ο οποίος κατέχει και τη θέση του προέδρου του Eurogroup και επομένως βρίσκεται σήμερα περισσότερο από ποτέ στο προσκήνιο, σημειώνει το Bloomberg.

Οπως λέει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο σουηδός μεσίτης Μπιορν Γιάκομπσεν, ο οποίος ζει με τη γυναίκα του στην Πορτογαλία από το 2015, όλο και περισσότεροι Σουηδοί μετακομίζουν εκεί. Αυτό ο ίδιος το αποδίδει στη βελτίωση της οικονομίας, στην άνοδο της αγοράς ακινήτων που κάνει τις σχετικές επενδύσεις πιο ελκυστικές για τους ξένους και στην ασφάλεια που θεωρούν ότι προσφέρει η συγκεκριμένη χώρα. Την ίδια στιγμή το συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς για τους υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό συμβαίνει επειδή την ώρα που οι ξένοι απολαμβάνουν χαμηλούς φόρους, οι Πορτογάλοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία. Τα φορολογικά βάρη μάλιστα έφτασαν το 2017 στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας. Οι επικριτές που προγράμματος αναφέρουν ακόμη ότι το πρόγραμμα αυτό έχει κάνει πολλούς ξένους να αγοράσουν ακίνητα στην Πορτογαλία με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά υπερβολικά οι τιμές σε ορισμένες περιοχές.