Στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, ο ΠΑΟΚ πέτυχε την πιο ευρεία νίκη στην ιστορία του επί του αντιπάλου του στο χορτάρι τού Απόστολος Νικολαΐδης. Και μπορεί το 3-0 να ακούγεται (και να είναι) επιβλητικό και να το πιστώνονται κυρίως οι επιθετικοί αλλά ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό είναι έργο του Αλέξανδρου Πασχαλάκη.

Το οποίο αναγνώρισαν και στον ΠΑΟΚ φυσικά που αποκάλεσε τον Πασχαλάκη στην ιστοσελίδα του συλλόγου «The Gold Keeper» (ο χρυσός φύλακας) μετά τον συγκεκριμένο αγώνα, κάνοντας λογοπαίγνιο με το goalkeeper (τερματοφύλακας).

Δεν είναι τυχαίο ότι επί των ημερών του κάτω από τα δοκάρια ο ΠΑΟΚ έχει δεχτεί ελάχιστα γκολ και αν μάλιστα δεν είχε τους δύο μηδενισμούς με Ολυμπιακό και ΑΕΚ (που τον χρεώνουν ως παθητικό με 6 γκολ συνολικά) θα είχε σπάσει το καλύτερο ρεκόρ του όλων των εποχών, τα 16 γκολ που είχε δύο χρονιές την εποχή του Φερνάντο Σάντος με τερματοφύλακα τον Κώστα Χαλκιά.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 17, την εποχή του κορυφαίου τερματοφύλακα στην ιστορία του Δικεφάλου, του Βόσνιου Μλάντεν Φορτούλα, τη χρονιά που πήρε πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ (1975-76).

Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Πασχαλάκη τον ΠΑΟΚ (που έχει κερδίσει Γλύκο και Ρέι) να βρίσκει και πάλι ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο Νο 1 που μπορεί να συγκριθεί με τους δύο προηγούμενους τερματοφύλακες που ήταν οι πιο σταθεροί στην ιστορία της ομάδας.

Με τον Φορτούλα να παίζει για μία δεκαετία (1975-84) και τον Χαλκιά μία τετραετία (2008-12).

Μάλιστα ο Πασχαλάκης έσπασε και όλα τα ρεκόρ καθώς διατήρησε ανέπαφη την εστία του για 10 συνεχόμενα παιχνίδια από τη στιγμή που έκανε τα ντεμπούτο του στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα Πόντου για το Κύπελλο.

Το γκολ του Πέδρο Κόντε των Ιωαννίνων (κατά σύμπτωση η πρώην ομάδα του Πασχαλάκη) ήταν αυτό που σταμάτησε το ρεκόρ του υψηλόσωμου κίπερ στα 1.008 λεπτά μαζί με τις καθυστερήσεις στα οποία δεν είχε δεχτεί γκολ καταρρίπτοντας το προηγούμενο από τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, που είχε ο Κώστας Χαλκιάς με 859.

Νέο συμβόλαιο

Ο ΠΑΟΚ έχει επενδύσει πάνω στον υψηλόσωμο τερματοφύλακα (που βλέπει τον κόσμο από τα 1,97 μ.) και πρόσφατα του έκανε ανανέωση συμβολαίου βάζοντας μάλιστα ιδιαίτερα υψηλή ρήτρα (5.000.000 ευρώ).

Και όλα αυτά σε μια ομάδα που έχει «ταλαιπωρηθεί» αρκετά χρόνια από τη θέση του τερματοφύλακα και υπήρχαν και χρονιές όπου επένδυε πολλά χρήματα για το Νο 1.Οπως πέρυσι που ξόδεψε περί τα 1,3 εκατ. ευρώ για την αγορά του Αργεντινού Γκιγιέρμο Ρέι από την Γοδόι Κρους, στον οποίο έκανε τετραετές συμβόλαιο με 400.000 αποδοχές ετησίως. Αυτό ήταν και το μεταγραφικό ρεκόρ τερματοφύλακα στον Δικέφαλο, μετά τον Ρόμπιν Ολσεν που αντίστοιχα είχε «κοστίσει» 650.000 ευρώ η μεταγραφή του από τη Μάλμε.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ από τον πρώτο τερματοφύλακά του στην Α’ Εθνική, τον Λάκη Πρόγιο, που μάλιστα είχε προλάβει να παίξει και στο πρώτο γήπεδο της ομάδας στην περιοχή του Σιντριβανιού, μέχρι και σήμερα έχει φτάσει σχεδόν τους 50 τερματοφύλακες.