Η διασυνοριακή συνεργασία, με στόχο την προώθηση της συνεννόησης και της από κοινού αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της 3ης Υπουργικής Συνάντησης των τεσσάρων χωρών, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα υποδεχθεί σήμερα το απόγευμα τους υπουργούς από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ και θα τους παραθέσει δείπνο εργασίας, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency , το οποίο είναι κλειστό για τα μέσα ενημέρωσης.

Η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ είναι μια πρωτοβουλία της Ελλάδας και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μορφοποιήσεων διεθνούς συνεργασίας που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η ελληνική διπλωματία. Αποτελεί ένα από τα τρία σχήματα συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, παράλληλα με την Τετραμερή με τα Βαλκανικά Κράτη της ΕΕ (Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία) και την Τριμερή με Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η 3η Συνάντηση γίνεται σε διάστημα μόλις 6 μηνών από την 2η που είχε πραγματοποιηθεί και πάλι στην Θεσσαλονίκη (5/10/2017) .

Oι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ αναμένεται να επικεντρωθούν και στις νέες προκλήσεις ασφαλείας για την περιοχή, ως απόρροια των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Κι αυτό σε μια λογική κατανόησης αλλά και πρόληψης των γεγονότων, υπό την κοινή αντίληψη ότι ναι μεν οι τέσσερις χώρες δεν συνδέονται με τις γενεσιουργές αιτίες της αστάθειας στην Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Συρία, υφίστανται, ωστόσο, ποικιλοτρόπως, τις άμεσες συνέπειές του.

Όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Κοτζιάς τον περασμένο Οκτώβριο, η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών θα εστιάσει, επίσης, στην «υπαρξιακή» συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, εν μέσω των συζητήσεων για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, των εξελίξεων λόγω Brexit, της συζήτησης για τη διάθρωση και ανακατανομή των κοινοτικών πόρων αλλά και της ανάγκης για ενίσχυση της συναφούς συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών μέσα από την προώθηση κοινών σχεδίων.

Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης ο κ. Κοτζιάς θα έχει αύριο διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

O υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τις άλλες τρεις χώρες και θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις υποδομές και τα δίκτυα μεταφορών (οδικά, σιδηροδρομικά), ενώ θα αναζητήσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας που θα συμβάλει στην επαύξηση των επαφών και της διαδραστικότητας μεταξύ των οικονομιών της περιοχής.

Επίσης, o αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του και θα συζητήσουν την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στα επιμέρους ειδικά θέματα, με έμφαση στην συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών, στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και στην πολιτική προστασία, ιδίως στον τομέα της πυρασφάλειας.