Με γραπτή δήλωση το βράδυ της Τετάρτης, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, κάλεσε το ΑΚΕΛ «να εξηγήσει επιτέλους, εάν υιοθετεί τους ισχυρισμούς του κ. Ακιντζί, ή εάν υιοθετεί το κείμενο της 4ης Ιουλίου, που αποτελεί την ακριβή αποτύπωση των παραμέτρων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Επίσης, ο κ. Προδρόμου κάλεσε το ΑΚΕΛ ν’ απαντήσει ξεκάθαρα, αν υιοθετεί τους ισχυρισμούς του τουρκοκύπριου ηγέτη περί «στρατηγικής συμφωνίας», που δεν θα διαλαμβάνει πρόνοιες για κατάργηση των εγγυήσεων και γι αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Νωρίτερα, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σε τοποθέτησή της, επέκρινε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για «παλινδρομήσεις» ή «υπεκφυγές».

«Τυφλή υποστήριξη»

Επίσης, το ΑΚΕΛ υποστήριξε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης «παραγνωρίζει ότι ο κ. Ακιντζί δήλωσε συνολικά αποδοχή του πλαισίου του γ.γ. του ΟΗΕ , συνεπώς και των προνοιών που καταργούν τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και αναφέρονται σ’ αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Ο κ. Προδρόμου, στη γραπτή δήλωσή του, τονίζει ότι ο κ. Ακιντζί έχει διευκρινίσει πως «η αναφορά του στο πλαίσιο Γκουτέρες, δεν αφορά ούτε τις εγγυήσεις, ούτε τα κατοχικά στρατεύματα».

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για «τυφλή υποστήριξη των θέσεων του τουρκοκύπριου ηγέτη και των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς από το ΑΚΕΛ» και προσθέτει ότι αυτό δεν βοηθά τον στόχο της επανέναρξης ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της κατοχής και την επίλυση του Κυπριακού.