«Συνδεδεμένη αγάπη» είναι ο νέος τεχνολογικός όρος που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για τις περιπτώσεις των ζευγαριών που επικοινωνούν συνεχώς μεταξύ τους μέσω του Διαδικτύου και κυρίως μέσω των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα smartphones και τα tablets. Ωστόσο, παρότι οι συγκεκριμένες συσκευές συμβάλλουν στο να βρίσκεται κάποιο ζευγάρι σε διαρκή επαφή, συχνά γίνονται η αιτία για προστριβές και έντονες διαφωνίες.

Το 55% των ζευγαριών δηλώνουν ότι έχουν διαφωνήσει για ζητήματα κατάχρησης των συσκευών, υπογραμμίζοντας ότι όσο κοντά μπορεί να φέρουν δύο ανθρώπους άλλο τόσο μπορεί και να τους απομακρύνουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη σχέση τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Kaspersky, πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας εξαρτώνται από τις συσκευές για να παραμένουν σε επαφή με τους φίλους και τις οικογένειές τους, ενώ το ίδιο ισχύει και με εκείνους που βρίσκονται σε σχέση.

Τα ζευγάρια, σύμφωνα με τη μελέτη, χρησιμοποιούν συχνά τις συσκευές προκειμένου να ενισχύσουν τις σχέσεις τους: Ηδη οκτώ στους δέκα, όταν βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους, διατηρούν επαφή με τον σύντροφό τους διαδικτυακά.

Επίσης, το 62% συμφωνεί πως η επικοινωνία μέσω των συσκευών και του Διαδικτύου βοηθά στο να αισθάνονται «πιο κοντά» με τους συντρόφους τους, ειδικότερα εκείνοι που βρίσκονται σε σχέση αλλά δεν συγκατοικούν (75%).Η «ψηφιακή αφοσίωση», σύμφωνα με τους ειδικούς, επεκτείνεται και στις κοινόχρηστες συσκευές, καθώς το 53% των ανθρώπων δηλώνει πως η σχέση του έχει βελτιωθεί από τότε που μοιράστηκε τις διαδικτυακές του δραστηριότητες, όπως λογαριασμούς και συσκευές. Πάντως, η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, αλλά και αρκετά μειονεκτήματα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη μελέτη της Kaspersky, «στους πλέον συνηθέστερους καβγάδες μεταξύ των συντρόφων με επίκεντρο τις συσκευές είναι τα περιστατικά της υπερβολικής χρήσης και της ψηφιακής ασφάλειας».

Για παράδειγμα, το 51% έχει διαφωνήσει εξαιτίας της χρήσης συσκευής κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή μιας διαπροσωπικής συζήτησης.

Επιπλέον, πάνω από τους μισούς (55%) έχουν τσακωθεί με τους συντρόφους τους λόγω της υπερβολικής χρήσης συσκευών, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στα ζευγάρια που συγκατοικούν (58%) σε σύγκριση με εκείνα (49%) που είναι σε σχέση, αλλά ζουν χωριστά.

Η κατάχρηση της χρήσης των συσκευών δεν είναι η μόνη αιτία που δημιουργεί προβλήματα μεταξύ των ζευγαριών. Η πρόσβαση στις συσκευές είναι επίσης μια σημαντική πηγή προστριβών: ένας στους τέσσερις (25%) έχει διαφωνήσει για το ποιος έχει σειρά να χρησιμοποιήσει τη συσκευή, ενώ τα ζευγάρια διαφωνούν ακόμα κι αν ο ένας έχει ξεχάσει να φορτίσει τη συσκευή (45%) ή αν τη χάσει (28%).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των ζευγαριών έχει διαφωνήσει όταν ο ένας εκ των δύο «μόλυνε» τη συσκευή με κακόβουλο λογισμικό. Ακόμα, το 19% έχει τσακωθεί όταν ο ένας έχασε χρήματα online είτε κατά λάθος είτε λόγω «μόλυνσης» της κοινής συσκευής με κακόβουλο λογισμικό.

«Online dating». Αντιμέτωποι με σοβαρά περιστατικά που απειλούν την ψηφιακή τους ασφάλεια έρχονται όλο και πιο συχνά οι χρήστες των εφαρμογών online dating. Το θέμα της θωράκισης των προσωπικών δεδομένων όσων χρησιμοποιούν εφαρμογές online dating αναδεικνύεται σε μείζον από τους ερευνητές που ασχολούνται με την ασφάλεια του Internet, καθώς τα dating apps γίνονται όλο και πιο δημοφιλή διεθνώς.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Dangerous Liaisons: is everyone doing it online?», ένας στους τρεις χρήστες χρησιμοποιεί σήμερα μια υπηρεσία online dating. Ομως, με την αυξανόμενη δημοτικότητα αυτών των υπηρεσιών, ανακύπτουν σημαντικά ζητήματα ασφάλειας, δεδομένου ότι οι περισσότερες υπηρεσίες online dating απαιτούν από τους χρήστες να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες.

Ομάδα ερευνητών που ασχολούνται με την ασφάλεια του Internet ανέλυσε τις έξι πιο δημοφιλείς εφαρμογές online dating σε διάφορες χώρες, αναζητώντας κυρίως τις ευπάθειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πραγματική ζωή των χρηστών και να αλλάξουν το status τους, μετατρέποντάς τους από «daters» σε «θύματα».

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε ότι οι χρήστες αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές διαδικτυακών γνωριμιών. Για παράδειγμα, μπορούν να αναγνωριστούν με την απλή εύρεση του ονοματεπωνύμου τους από το προφίλ τους σε κοινωνικά δίκτυα, ενώ μπορούν να εντοπιστούν και στον φυσικό κόσμο μέσω της χρήσης δεδομένων γεωγραφικής κατανομής. Επιπλέον, μπορούν να χάσουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους ή να πέσουν σε λάθος χέρια τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ακόμα, από τις αναλύσεις διαπιστώθηκε πως οι χρήστες των εφαρμογών online dating μπορούν να εντοπιστούν από τη θέση τους. Σε ορισμένες από τις εφαρμογές εντοπίστηκαν επιπλέον κίνδυνοι κατά τη διαδικασία διαβίβασης δεδομένων. Παρόλο που οι περισσότερες εφαρμογές χρησιμοποιούν SSL (Secure Sockets Layer) για ασφαλή επικοινωνία με τους διακομιστές, ορισμένα δεδομένα αποστέλλονται μέσω του πρωτοκόλλου HTTP και δεν είναι κρυπτογραφημένα. Αυτό παρέχει στους χάκερ τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις επικοινωνίες των χρηστών, οι οποίες συχνά περιέχουν προσωπικές πληροφορίες, όπως η τοποθεσία του χρήστη, τα προφίλ που επισκέπτεται, τα μηνύματα και τα δεδομένα των συσκευών. Χρησιμοποιώντας μια επισφαλή σύνδεση, οι εισβολείς μπορούν επίσης να αποκτήσουν τον έλεγχο του λογαριασμού του «θύματος».

Συστάσεις. Για την αποτροπή της κλοπής των δεδομένων των χρηστών, οι ειδικοί συνιστούν:

– Να αποφεύγονται οι συνδέσεις από τα δημόσια Wi-Fi hotspots, τα οποία προσφέρουν περιορισμένη προστασία.

– Να χρησιμοποιούνται VPN δίκτυα για την εξασφάλιση ασφαλούς σύνδεσης.

– Να μην κοινοποιούνται ευαίσθητες πληροφορίες ταυτοποίησης, όπως είναι η εκπαίδευση και η εργασία του χρήστη.