Χιλιάδες κάτοικοι του νησιού συμμετέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο νησί. Ο πρωθυπουργός που έφθασε στη Μυτιλήνη από τη Λήμνο, για να ομιλήσειστο 14ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών του Βορείου Αιγαίου, μία ομιλία που ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το βράδυ αλλά ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση λίγο πριν τις 9, έγινε δέκτης της δυσαρέσκειας του κόσμου.

«Φτάνει πια κ. Τσίπρα», φώναζαν στους δρόμους οι κάτοικοι. «Θέλουμε πίσω τις ζωές μας». Με πανό, φωνάζοντας συνθήματα αλλά και απλά με την παρουσία τους, εργάτες, επιχειρηματίες, γονείς, παιδιά, ηλικιωμένοι, κάθε κάτοικος του νησιού ήταν εκεί. Ηταν η πρώτη φορά που η Λέσβος γνωρίζει μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση. Που διακατέχεται από τέτοια αγανάκτηση.

Κανένας από τους χιλιάδες κατοίκους όλων των ηλικιών που κατέκλυσαν την πόλη από νωρίς το απόγευμα, δεν φάνηκε να συγκινείται από τις προεκλογικού τύπου εξαγγελίες υπουργών που από το πρωί ανακοίνωναν διάφορα μέτρα και δράσεις – τους έταξαν μάλιστα και αξιοποίηση των αποβλήτων των προσφύγων – με αποτέλεσμα να δώσουν όλοι δυναμικό παρών και να διατρανώσουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί και το μέγεθος της υποβάθμισης της ζωής τους. Για τον λόγο αυτό και η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε ενώπιον μερικών δεκάδων ανθρώπων, υπουργών και κομματικών στελεχών ως επί το πλείστον.

Η τεράστια συγκέντρωση των κατοίκων του νησιού αιφνιδίασε τον Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνητικό επιτελείο με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόσει την αρχή της ομιλίας του και να πει ότι κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης τρομοκρατίας». Και πως «κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες».

Ο χώρος στο οποίο μιλά ο πρωθυπουργός περιφρουρείται από δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ που μεταφέρθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα. Είχαν μάλιστα μαζέψει τους μετανάστες και τους είχαν περιορίσει στη Μόρια για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση. Αλλά και όταν ξεκίνησε να μιλά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα προβλήματα που καίνε το νησί, αρκέστηκε σε τετριμμένες επαναλήψεις και ευχολόγια.

«…..Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή και περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων.

Συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά, περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία.

Και ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες.

Στην κατεύθυνση αυτή, το αναπτυξιακό πρόγραμμα, εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης…..».

Επιχείρησε για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός να συγκινήσει τους νησιώτες, να τους διηγηθεί περασμένες δοξασμένες στιγμές, ξανά η προσφυγιά, ξανά το ΕΑΜ αλλά ο πρωθυπουργός φάνηκε πως δεν έχει καταλάβει τι γίνεται στη Μυτιλήνη και δεν φρόντισε κανείς να του εξηγήσει ότι αυτό το νησί κοντεύει απλώς να υπάρχει μόνο στο χάρτη και πόσο επικίνδυνη είναι η ακροβασία επιχειρώντας επικίνδυνες εξομοιώσεις του λέσβιου πληθυσμού με ακραίους κύκλους..

«…Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξαναστηθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους.

Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό.

Οι Λέσβιοι αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη – όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού…».

Και μετά υποσχέθηκε ότιμε το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

-Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ.

-Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύεται η έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.

-Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν την έρευνα στον τομέα τους, καθώς και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 10 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά μας, είπε ο πρωθυπουργός .

Ακόμα, τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους συνάντησαν μεγάλη επιτυχία:

-Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

-Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς – στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Νεκρή πόλη από το πρωί η Μυτιλήνη

Ήδη από το πρωί, η Μυτιλήνη θύμιζε νεκρή πόλη εξαιτίας της απεργίας που είχε προκηρυχθεί ως μέσο για να διαμηνυθεί προς την κυβέρνησης το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η περιοχή τόσο από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές αλλά και από την αναπτυξιοκτόνα πολιτική του ΦΠΑ που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου.

Καθολική ήταν η συμμετοχή στην παλλεσβιακή απεργία, που κήρυξε το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου, τόσο στην πόλη όσο και στο υπόλοιπο νησί.

Η κινητοποίηση έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που διατηρούν ακόμα χαμηλό ποσοστό ως αντιστάθμισμα στις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές. Επίσης το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου διαμαρτύρεται «για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επεισόδια μεταξύ ομάδας νεαρών και ΜΑΤ, χρήση χημικών

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου όταν ομάδα περίπου 80 νεαρών, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη γενική γραμματεία, επιτέθηκαν με κροτίδες εναντίον ανδρών της Αστυνομίας και προέβησαν σε βανδαλισμούς, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στο μπλόκο που είχε στηθεί με κλούβες των ΜΑΤ στην πλατεία του τελωνείου και άρχισαν ν’ αποχωρούσαν. Τότε εμφανίστηκαν οι νεαροί οι οποίοι επιτέθηκαν στις κλούβες, προσπαθώντας να τις ανατρέψουν ενώ πετούσαν κροτίδες και φωτοβολίδες στους αστυνομικούς που βρισκόταν πίσω από το μπλόκο.

Ακολούθησαν προσπάθειες να φτάσουν στη γενική γραμματεία, όπου η εκδήλωση με ομιλητή τον πρωθυπουργό είχε ολοκληρωθεί και οι πάντες είχαν αποχωρήσει, μέσω των γύρω στενών και πάλι όμως απωθήθηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία προέβη σε χρήση χημικών.

Τελικά, ομαδικά, με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα, επέστρεψαν στην πλατεία Σαπφούς και κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην άλλη άκρη της προκυμαίας. Μέχρι και τα μεσάνυχτα επιδίδονταν σε πετροπόλεμο κατά ανδρών της αστυνομίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έγιναν δύο προσαγωγές.