Την άρνηση να ξεκινήσει διάλογο με το Δημοκρατικό Κόμμα και το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει διαπραγμάτευση με τα Πέντε Αστέρια, υπογράμμισε ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, σε φεστιβάλ του κόμματός του.

«Δεν διαπραγματεύομαι με την κεντροαριστερά. Ή θα ξαναρχίσει διάλογος με τα Πέντε Αστέρια ή η εναλλακτική είναι η επιστροφή στις κάλπες», τόνισε ο Σαλβίνι.

Πρόσθεσε, δε, ότι απορρίπτει κάθε πιθανότητα «θεσμικής κυβέρνησης», με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και ότι θεωρεί πως «η κεντροδεξιά, η οποία αποτελεί ενιαία ομάδα, έχει το δικαίωμα να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της χώρας».

«Προκαταρκτική εντολή»

Σε ψηφοφόρο του ο οποίος του πρότεινε να διεκδικήσει εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας για να εξακριβώσει αν μπορεί να συνθέσει κυβέρνηση, ο επικεφαλής της Λέγκα απάντησε: «γιατί όχι».

«Με τη χρήση του βέτο και με τους τσακωμούς δεν θα πετύχουμε τίποτα. Το είπα τόσο στον Μπερλουσκόνι, όσο και στον Λουίτζι Ντι Μάιο, τον Πέντε Αστέρων», ανέφερε ο Ματέο Σαλβίνι, λέγοντας στους υποστηρικτές του ότι «θα προσπαθήσει να βρει, εντός του κοινοβουλίου, την αναγκαία υποστήριξη για να γίνουν πράξη όσα ζητούν οι Ιταλοί».

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανό την ερχόμενη Παρασκευή, ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ν’ αναθέσει «προκαταρκτική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» (που θ’ απαιτήσει επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προς εξακρίβωση της αναγκαίας κοινοβουλευτικής στήριξης) πιθανώς στη Λέγκα ή στα Πέντε Αστέρια.