Δέκα δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν σε μια συνδυασμένη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ και σε μια άλλη στην ανατολική επαρχία Κοστ, στην πιο αιματηρή μέρα για τους εργαζόμενους σε ΜΜΕ στο Αφγανιστάν από την πτώση των Ταλιμπάν το 2001.

Εννέα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα καθώς συγκεντρώνονταν στο σημείο όπου είχε εκραγεί η πρώτη βόμβα. Ο Αχμάντ Σαχ, ρεπόρτερ του BBC, δολοφονήθηκε σε άλλο περιστατικό κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Η διπλή επίθεση στην Καμπούλ στοίχισε τη ζωή συνολικά σε 25 ανθρώπους, ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι 45.

Στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ένας βομβιστής αυτοκτονίας που οδηγούσε μηχανάκι πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε πάνω του κοντά στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και στην αμερικανική πρεσβεία. Ενας δεύτερος βομβιστής, κρατώντας κάμερα και υποδυόμενος τον δημοσιογράφο, χτύπησε 20 λεπτά αργότερα, ενώ γύρω του βρίσκονταν διασώστες και δημοσιογράφοι που είχαν σπεύσει στη σκηνή. Για την επίθεση ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτό που συνέβη είναι ακριβώς το σενάριο στο οποίο εκπαιδευόμαστε στα σεμινάρια που οργανώνονται στο Αφγανιστάν. Γίνεται μια πρώτη επίθεση που στόχο έχει να τραβήξει τους δημοσιογράφους και μετά γίνεται μια δεύτερη επίθεση στην οποία γίνονται στόχος. Φυσικά οι δημοσιογράφοι που πηγαίνουν για να κάνουν τη δουλειά τους και να καλύψουν την πρώτη επίθεση είναι τα θύματα της δεύτερης επίθεσης», δήλωσε ο γ.γ. του οργανισμού Δημοσιογράφοι Χωρίς Συνορα Κριστόφ Ντελουάρ. «Πρόκειται για την χειρότερη επίθεση από την αρχή του πολέμου στο Αφγανιστάν το 2001. Το επίπεδο της απειλής είναι πάντα υψηλό στη χώρα αυτή με τους δημοσιογράφους να γίνονται στόχος του Ισλαμικού Κράτους και των Ταλιμπάν σε πολλές επαρχίες της χώρας. Δεν έχει όμως υπάρξει τόσο σοβαρή επίθεση σαν αυτήν από την αρχή του πολέμου το 2001, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης του 2016 που είχε στόχο το λεωφορείο ενός τηλεοπτικού σταθμού στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 7 από τους υπαλλήλους».

Μεταξυ των νεκρών ήταν ο Σαχ Μαράι, βετεράνος φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Agence France-Presse στο Αφγανιστάν. Ο φωτογράφος του Ρόιτερ Ομάρ Σομπάνι στεκόταν δίπλα στον φίλο του Σαχ όταν εξερράγη η βόμβα. «Είχαμε σταθεί σε ένα μικρό ύψωμα για να πάρουμε καλύτερες φωτογραφίες όταν άκουσα ένα μπαμ και είδα τον Σαχ να έχει πέσει κάτω. Ημουν άφωνος. Ηταν ένας πολύ καλός φωτογράφος, αλλά κυρίως ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος».

Ο δημοσιογράφος Ελιάς Μουσαβί διέσχιζε το σημείο ελέγχου για να πάει στο μέρος όπου σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη όταν είδε τον δεύτερο βομβιστή να ανατινάζεται. «Μετά τη δεύτερη έκρηξη δεν τολμούσε κανείς να πλησιάσει, διότι δεν ξέραμε εάν είχαν τελειώσει οι επιθέσεις. Μετά κατέφθασαν τα ασθενοφόρα. Είδαμε ότι είχαν σκοτωθεί και διασώστες και αστυνομικοί».

Νεκρή έπεσε και η 22χρονη Μαχαράμ Ντουράνι, τελειόφοιτη φοιτήτρια δημοσιογραφίας που μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα είχε προσληφθεί από το Ράδιο Αζάντι της Καμπούλ ως παραγωγός για γυναικεία εκπομπή. Η νεαρή πήγαινε στη δουλειά της και σταμάτησε μετά την πρώτη έκρηξη για να δει εάν θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια. Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει πως θεωρούν όλους τους δημοσιογράφους στόχους. Παγκοσμίως, ήταν η χειρότερη επίθεση σε δημοσιογράφους τα τελευταία 9 χρόνια, από τότε που 31 ρεπόρτερ και φωτογράφοι σκοτώθηκαν σε σφαγή στις Νότιες Φιλιππίνες.

Είναι ακόμα ζωντανοί

Παρά τις συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις και τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους μετά την απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001, ο Τύπος στο Αφγανιστάν παραμένει ζωντανός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 80 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα αυτή τα τελευταία 17 χρόνια.