Την ώρα που η διεθνής κοινότητα περιμένει με αγωνία την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για το εάν θα διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δίνει άλλοθι στον αμερικανό πρόεδρο να αποχωρήσει από αυτήν, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη εύφλεκτη ευρύτερη περιοχή. Ειδικοί από πολλές χώρες σχολίασαν ότι ο Νετανιάχου δεν πρόσφερε αποδείξεις ότι το Ιράν παραβίασε την συμφωνία, αλλά βλέπουν τις δηλώσεις του ως πρελούδιο για την απόρριψή της από τον Τραμπ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε, εμφανιζόμενος στην τηλεόραση, ότι το Ιράν «ψεύδεται αφότου υπέγραψε τη συμφωνία με τη διεθνή κοινότητας» και ότι μετέφερε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων σε μυστική τοποθεσία, ενώ η αποθήκη όπου βρίσκονται τα απόρρητα αρχεία για τα ιρανικά πυρηνικά όπλα έχει εγκατασταθεί μέσα σε τεράστια μεταλλικά καταφύγια. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή του διαθέτει «ακριβή αντίγραφα» των αρχείων με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και παρουσίασε βίντεο όπου, υποστήριξε, φαίνονται οι ιρανικές εγκαταστάσεις. Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης επέμεινε πως το Ιράν συνέχισε να διατηρεί και να διευρύνει τις γνώσεις του για τα πυρηνικά όπλα και μετά την συμφωνία του 2015 με τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να την χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Ο Νετανιάχου, που έχει επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον της συμφωνίας που υπέγραψαν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, ελπίζει ότι στις 12 Μαΐου, οπότε και πρέπει να ανανεωθεί η συμφωνία με την Τεχεράνη ο πρόεδρος Τραμπ θα αποχωρήσει από αυτήν, όπως έχει απειλήσει. Γι’ αυτό, σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές, επέλεξε να δημοσιοποιήσει τώρα τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι διαθέτει, προτρέποντας τον Τραμπ «να κάνει το σωστό». Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενημέρωσε για όλα αυτά τον Τραμπ σε συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον στις 5 Μαρτίου. Απαντώντας, η Τεχεράνη χαρακτήρισε «αμετανόητο ψεύτη» τον Νετανιάχου, «που έχει στερέψει από ιδέες». Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε πως οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού συνηγορούν υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Η ορθότητα αυτής της συμφωνίας ενισχύεται από τα στοιχεία που παρουσίασε το Ισραήλ: όλες οι δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων απαγορεύονται από τη συμφωνία σε μόνιμη βάση. Το καθεστώς των επιθεωρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που εφαρμόζεται χάρη στη συμφωνία είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και πιο ισχυρά στην ιστορία της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου.

Χθες, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα το Ιράν και τις εξελιξεις στη Συρία. Ο Μακρόν επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσιγκτον και η χθεσινή συνομιλία του με τον Τραμπ έγινε λίγο μετά τις ανακοινώσεις του Νετανιάχου –οι δύο πρόεδροι έχουν αντίθετες θέσεις για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.