Οι κατηγορίες που διατύπωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι έργο «ενός αμετανόητου ψεύτη, που έχει στερέψει από ιδέες», ανέφερε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι «κοινότοποι, αδιάφοροι και ντροπιαστικοί» ισχυρισμοί είναι αυτές «σιωνιστών ηγετών που δεν βλέπουν άλλα μέσα για να διασφαλίσουν την επιβίωση του παράνομου καθεστώτος τους παρά να απειλούν άλλους χρησιμοποιώντας ένα ανακυκλωμένο κόλπο», τόνιζε το υπουργείο στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του.

«Ο Νετανιάχου και το διαβόητο σιωνιστικό καθεστώς που σκοτώνει παιδιά πρέπει όμως να κατανοήσουν ότι η διεθνής κοινή γνώμη είναι επαρκώς ενημερωμένη και συνετή» για να πιστέψει αυτούς τους ισχυρισμούς, καταλήγει η ανακοίνωση.

Γαλλία: Οι δηλώσεις Νετανιάχου συνηγορούν στη διατήρηση της συμφωνίας

Οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνηγορούν υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ορθότητα αυτής της συμφωνίας ενισχύεται από τα στοιχεία που παρουσίασε το Ισραήλ: όλες οι δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου απαγορεύονται από τη συμφωνία, σε μόνιμη βάση. Το καθεστώς των επιθεωρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που εφαρμόζεται χάρη στη συμφωνία είναι, το ίδιο, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και πιο ισχυρά στην ιστορία της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες που παρουσίασε» ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και οι οποίες θα πρέπει να «αξιολογηθούν λεπτομερώς».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ για το προηγούμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης. Οι πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που παρουσίασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εν μέρει επιβεβαιώνουν τον μη πολιτικό χαρακτήρα του προγράμματος που αποκάλυψαν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις το 2002, και απλά απέδειξαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η πυρηνική συμφωνία και να συνεχιστούν οι έλεγχοι των επιθεωρητών του ΟΗΕ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.