Η πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων που υπογράφηκε το 2015 δεν είναι «επ" ουδενί διαπραγματεύσιμη», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

«Η πυρηνική συμφωνία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα υπό το πρόσχημα αυτής δεν είναι σε καμία περίπτωση διαπραγματεύσιμο», είπε ο Ροχανί στον γάλλο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που διήρκησε τουλάχιστον μια ώρα.

Το Ιράν «δεν θα δεχθεί κανέναν περιορισμό πέραν των δεσμεύσεών του» που είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες μετά το 2025, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου του Ιράν.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεργαστούν τις επόμενες εβδομάδες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Τρία πρόσθετα θέματα»

Στη συνομιλία αυτή, ο Μακρόν πρότεινε επίσης οι συζητήσεις να διευρυνθούν για να καλύψουν «τρία πρόσθετα, απαραίτητα θέματα», επισημαίνει το προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι, αναφερόμενο στο βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τις πυρηνικές της δραστηριότητες μετά το 2025 και «τις κύριες περιφερειακές κρίσεις» στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ύστερα από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο του 2015, μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 Μαΐου αν η Ουάσιγκτον θ’ αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να επιβάλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες ανεστάλησαν μόλις τέθηκε σε ισχύ η πυρηνική συμφωνία.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί ν’ αποσπάσει στήριξη για νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν κι έχει επανειλημμένα απειλήσει να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

«Οι τέσσερις πυλώνες»

Κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, ο Μακρόν έκανε σειρά προτάσεων στον Τραμπ για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος από τους «τέσσερις πυλώνες» μελλοντικής συμφωνίας.

Οι άλλοι «πυλώνες» θα μπορούσαν ν’ αφορούν τη μετά το 2025 εποχή, για την αυστηροποίηση των περιορισμών του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, όταν ορισμένοι όροι της παρούσας συμφωνίας θα πάψουν να ισχύουν, όπως επίσης το επίμαχο βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, και ο «αποσταθεροποιητικός», όπως θεωρείται, ρόλος της στην περιοχή.

Η ιρανική ηγεσία έχει απορρίψει τις τελευταίες ημέρες οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση στα θέματα αυτά και οποιονδήποτε μελλοντικό περιορισμό για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.