Τέσσερα λεπτά κράτησε το ευρωπαϊκό όνειρο της Ξάνθης. Από το 80′ που ο Κασάδο τής έδωσε το προβάδισμα (και τελικά τη νίκη) 1-0 με τη Λάρισα μέχρι το 84′ που ο Καλτσάς στην Τρίπολη έφερνε τα πάνω – κάτω διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 του Αστέρα επί του Απόλλωνα (ο οποίος είχε προηγηθεί 1-0)!

Ετσι εκεί που η Ξάνθη ήταν έτοιμη να ξεφύγει από 1-3 βαθμούς από τον αντίπαλό της, ο Αστέρας Τρίπολης μέσα σε δύο λεπτά (82-84) μετέτρεψε το 0-1 σε 2-1 και διατήρησε (στην ισοβαθμία όπου τον ευνοεί) το προβάδισμα για να πάρει αυτός το 5ο και τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν τώρα στους 42 βαθμούς (ο Αστέρας ευνοείται καθώς έχουν λήξει ισόπαλα τα μεταξύ τους παιχνίδια 1-1 και 0-0, αλλά στη συνολική διαφορά τερμάτων έχει συντελεστή +13 ενώ η Ξάνθη 0) και την τελευταία αγωνιστική. Ο μεν Αστέρας ταξιδεύει στο Αγρίνιο για το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, ενώ η Ξάνθη ολοκληρώνει τους αγώνες της στη Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Η Λάρισα, αν και αδιάφορη βαθμολογικά, ήταν πολύ καλή και μάλιστα στο πρώτο ημίχρονο είχε την κλασικότερη ευκαιρία στο 38′ με τον Κριζμάν που βγήκε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ αλλά το πλασέ του εξουδετέρωσε ο Ζίβκοβιτς, που ήταν και πάλι με διαφορά ο κορυφαίος των γηπεδούχων. Η Ξάνθη μπήκε δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και έχασε ευκαιρίες με Κάστρο και Μπρίτο, αλλά ήταν ο Ζίβκοβιτς και πάλι αυτός που είπε όχι στον Κριζμάν σε δύο φάσεις! Οταν μάλιστα άλλαξαν οι ισορροπίες με την αποβολή για τη Λάρισα σε ένα λεπτό του Νίκου Γκόλια (δέχτηκε κίτρινη στο 61′, διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα τη στιγμή που προσπαθούσε ο Θωμάς Ναζλίδης να τον απομακρύνει –με τον διαιτητή Τσαμούρη να τον αποβάλλει με δεύτερη κίτρινη για διαμαρτυρία) οι γηπεδούχοι πίεσαν περισσότερο.

Γνώριζαν άλλωστε ότι ο Απόλλωνας νικούσε στην Τρίπολη και έψαξαν απεγνωσμένα το γκολ που θα τους έδινε τεράστιο πλεονέκτημα. Τελικά το πέτυχαν με κεφαλιά του Κασάδο (80′) ύστερα από κακή έξοδο του τερματοφύλακα των φιλοξενουμένων Θεοδωρόπουλου.

Η ανακοίνωση

Η Λάρισα εξέδωσε ανακοίνωση την ώρα του αγώνα με την Ξάνθη με αφορμή την αποβολή του Γκόλια στην οποία ανέφερε: «Ποιος το ‘χει παίξει στοίχημα εκεί στον Πειραιά και γίνεται αυτό το όργιο που γίνεται στην Ξάνθη; Ξαναγυρίσαμε στην εποχή του Σπάθα…».

Μετά τον αγώνα, σε άλλη ανακοίνωση πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Συγχαρητήρια στην Ξάνθη, όμως όλοι είδαν ποια ομάδα άξιζε να κερδίσει και είμαστε βέβαιοι ότι ο φίλος μας ο κ. Πανόπουλος θα ανάψει ένα κεράκι στον Αγιο Ζίβκοβιτς για τα πέντε ανεπανάληπτα τετ α τετ που καθάρισε. Εκείνο που μας στενοχώρησε όμως είναι ότι μια από τις καλύτερες ομάδες παραδοσιακά τα τελευταία 27 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι δυνατόν με τον γενικό αρχηγό της τον Γιάννη Παπαδημητρίου μπροστά στον γνωστό Φωτιάδη (4ο διαιτητή) να δίνει εντολή να εξαφανιστούν τα μπολ μπόις μόλις η Ξάνθη πέτυχε το γκολ.

Γι’ αυτό είμαστε ΑΕΛ, γιατί αυτό δεν το έχουμε κάνει ποτέ, ακόμη κι όταν δίναμε αγώνες για την επιβίωσή μας. Οσο για τους τέσσερις διαιτητές, ρε παιδιά 7 κίτρινες κάρτες και μία κόκκινη σε ένα φάουλ που δεν υπήρξε ποτέ και μία μόνο κίτρινη κάρτα στην συμπαθή ομάδα της Ξάνθης, μιλάνε από μόνα τους».

Ξάνθη (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Σβάρνας, Μπαξεβανίδης (69′ Φασίδης), Ντε Λούκας, Τριάδης (46′ Κάστρο), Ντουρίτσκοβιτς, Μεχία, Φλίσκας (42′ Κασάδο), Γέντρισεκ, Σιλά, Μπρίτο.

Λάρισα (Σωτήρης Αντωνίου): Θεοδωρόπουλος, Ναζλίδης, Ντέλετιτς, Κριζμάν, Γκόλιας, Γκοΐκοβιτς, Αγκάνοβιτς, Γιοβάνοβιτς, Μλαντένοβιτς, Μπάλλας, Λεοζίνιο (65′ Καρατάσιος).

Φωνάζει η Λάρισα

Η Λάρισα εξέδωσε ανακοίνωση την ώρα του αγώνα με την Ξάνθη με αφορμή την αποβολή του Γκόλια, ενώ μετά το τέλος του αγώνα εξέδωσε νέα στην οποία διαμάρτυρεται μεταξύ άλλων και για την εξαφάνιση των… μπολ μπόις.