Η εξοικείωση με το αποτρόπαιο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε κάθε του βαθμίδα.

Είναι το κοντράστ των αναθρεμμένων με τα νάματα του αθλητικού ιδεώδους με τον ποδοσφαιρικό σκοταδισμό που για βαστάζους χρησιμοποιεί ακόμα και γονείς μικρών παιδιών.

Η σημειολογία του χρόνου είναι καθοριστική στην αντίληψη της αντίθεσης. Οταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς υπέγραφε μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού τένις, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στον τελικό του Οπεν της Βαρκελώνης, στη Θεσσαλονίκη γονείς παιδιών που συμμετείχαν σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αντάλλασσαν γροθιές.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μπει από καιρό στη βάρκα που έχει κατεύθυνση τη Σπιναλόγκα και βλέπει από μακριά τη δεύτερη άνοιξη που ζει ο ελληνικός αθλητισμός.

Εν αντιθέσει με την «πρώτη άνοιξη» του 2000, της επίπλαστης οικονομικής ευρωστίας, των παχυλών πριμ και των διηπειρωτικών ταξιδιών προετοιμασίας, η νέα αθλητική ανθοφορία επετεύχθη μέσα στις στάχτες των Μνημονίων, της οικονομικής ισοπέδωσης και της κοινωνικής αλλοτρίωσης, αναδεικνύοντας την Ελλάδα αναπάντεχα σε πρωταγωνίστρια.

Σε ατομικό επίπεδο –Στεφανίδη, Πετρούνιας, Κορακάκη, Τσιτσιπάς, Σάκκαρη, Γκολομέεβ, Χρήστου, Καραλής, Σγουρόπουλος, Τσελίδης –αλλά και σε συλλογικό, ο ελληνικός αθλητισμός καταξιώνεται διεθνώς δημιουργώντας μια νέα κουλτούρα.

Η πρόκριση της ομάδας χάντμπολ ανδρών της ΑΕΚ στον τελικό του Τσάλεντζ Καπ αποτελεί τη συνέχεια παρόμοιων σπουδαίων στιγμών. Μόλις πρόσφατα τα κορίτσια του Ολυμπιακού στο βόλεϊ σήκωσαν το τρόπαιο του Τσάλεντζ Καπ στην Προύσα, η αντίστοιχη ομάδα των ανδρών έπαιξε σε τελικό. Στο πόλο, τα κορίτσια του Ερυθρολεύκων αγωνίστηκαν στον τελικό του Λεν Τρόφι, ενώ οι άνδρες προκρίθηκαν πρώτοι στο Φάιναλ 8 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα κορίτσια του τένις ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία στο Φεντ Καπ και η ΑΕΚ είναι έτοιμη για τη διοργάνωση του Φάιναλ Φορ του μπασκετικού Τσάμπιονς Λιγκ.

Το μήνυμα είναι σαφές: υπάρχει ζωή εκτός του πλανήτη «ελληνικό ποδόσφαιρο».