Η ετήσια οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, φέρνει καλά νέα συμφώνησαν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γ.γ του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, μετά υη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ικανοποιημένος «για όλα αυτά που καταφέραμε να πετύχουμε».

Τσίπρας: Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ ότι ήταν ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα την περίοδο των δυσκολιών και υπογράμμισε ότι «τώρα όμως θα είσαι ένας πολύ εποικοδομητικός εταίρος στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε ανάπτυξη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια χώρα στις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τα τρία τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Μεταρρυθμίσεις δίκαιες αλλά αναγκαίες πολλές από αυτές, καθώς ανοίγουν μια πολύ σημαντική προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης προοπτικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια».

Ο έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης στις δηλώσεις τους πως «δεν είναι ώρα για νέα μέτρα επιβάρυνσης και η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, προσθέτοντας:

«Επενδύουμε στην παραγωγικότητα της εργασίας και στηρίζουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θέλει τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, να έχει τον βασικό ρόλο και υπό αυτή την έννοια στηρίζουμε και ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών και κατ" επέκταση ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο».

Γκουρία: Συζήτηση μόνο για «exit» της Ελλάδας από μνημονιακά προγράμματα

Από τη μεριά του ο Ανχελ Γκιουρία υπογράμμισε πως «οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται», επικαλούμενος τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έρευνας του Οργανισμού για την Ελλάδα (Economic Survey of Greece 2018), την οποία παρέδωσε στον κ. Τσίπρα.

«Τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και μάλιστα μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Γκουρία συγχαίροντας τον έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας: «Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, εσείς επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω, από το χείλος του γκρεμού».

Ο κ. Γκουρία, υποστήριξε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν τελειώνουν ποτέ, σημειώνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον».

Ο γ.γ του ΟΟΣΑ υπενθύμισε ακόμα, πως κάποτε γινόταν συζήτηση για «Grexit», ενώ τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για «Exit» της Ελλάδας από το μνημονιακό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ δήλωσε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα πως «ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να υπάρξει, πλέον, και ελάφρυνση του χρέους. Κατέκτησε το δικαίωμα αυτό που της αξίζει και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κυρίως και κάποιοι πολιτικοί λόγοι, κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί, βεβαίως και ζούμε και εμείς στην πραγματικότητα, τα κατανοούμε όλα αυτά, αλλά πρέπει να δοθεί μια ελάφρυνση. Γιατί σε όλες τις παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη υπάρχει πάντοτε και το θέμα του χρέους».

«Εχουμε το βλέμμα προσηλωμένο στο 2022. Θέλουμε και ελπίζουμε ότι θα μειωθεί το χρέος και το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Θα αυξηθεί το ΑΕΠ και οι οίκοι αξιολόγησης θα προβούν στις αξιολογήσεις τους και θα χρηματοδοτήσετε το χρέος πιο φτηνά. Μιλάμε για μια περίπλοκη κατάσταση αλλά και πολύ ελπιδοφόρα», ανέφερε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ που πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με πεφωτισμένες ηγεσίες και με την υποστήριξη των φίλων σας», τόνισε ο κ. Γκουρία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.