H επιλογή της κυβέρνησης να πει «όχι» στην προληπτική γραμμή στήριξης οδηγεί σε σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία μακράς διάρκειας και με πολλά αγκάθια για την ελληνική οικονομία.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μετά το Eurogroup της Σόφιας αλλά και τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Η δημιουργία ενός μηχανισμού όπου η ελάφρυνση του χρέους θα συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι το βασικό σημείο της μετά το μνημόνιο στρατηγικής που χαράσσουν οι δανειστές. Αν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της τότε θα ακυρώνονται τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και ταυτόχρονα οι αγορά θα «τιμωρούν» την ελληνική οικονομία.

Οπως αναφέρουν σήμερα τα «Νέα»με τη γραμμή της Γερμανίας συντάσσεται τώρα και η Γαλλία αποδομώντας το κυβερνητικό αφήγημα για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ήταν ξεκάθαρος: «Εχουμε αρχίσει να συζητάμε το πλαίσιο εποπτείας μετά το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους. Αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές, συνολικό και αξιόπιστο για τις αγορές».

Μέγγενη

Το γαλλικό κλειδί ελάφρυνσης του χρέους αρχίζει να γίνεται γερμανική μέγγενη. Ο μηχανισμός, στον οποίο το ύψος ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δεν θα είναι αυτόματος αλλά ούτε και ημιαυτόματος, όπως έκανε λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί.

Θα έχει συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις σε στόχους και πολιτικές (conditionality) έναντι των πιστωτών. Δηλαδή, θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα συνδέουν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Αθήνα για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Κατά την άποψη του Βερολίνου, τα μέτρα θα πρέπει να τίθενται σε εφαρμογή μόνο αφού προηγουμένως οι δανειστές επιβεβαιώνουν πως τηρούνται οι δεσμεύσεις. Σε περίπτωση που η γνωμοδότηση είναι αρνητική, η ελάφρυνση του χρέους θα παγώνει, δυσχεραίνοντας τη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Την πρώτη γεύση έδωσε άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε ήδη για ενισχυμένη εποπτεία που θα προβλέπει τρεις ή τέσσερις ελέγχους τον χρόνο, περιγράφοντας έτσι τις δεσμεύσεις της επόμενης μέρας.

Από τις 21 Αυγούστου και μετά η Ελλάδα θα είναι «μόνη» έναντι των αγορών και για τον λόγο αυτόν το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι «όσο πιο στενό είναι το μεταμνημονιακό πρόγραμμα» της Ελλάδας «τόσο το καλύτερο», αφού η χώρα θα κρίνεται πλέον από τις αγορές που είναι πιο αυστηροί κριτές και δεν θα δεχθούν πισωγυρίσματα σε ψηφισμένα μνημονιακά μέτρα και μεταρρυθμίσεις.