Αυτό πια δεν (θα) είναι ένα Φάιναλ Φορ, ως είθισται να αποκαλείται, αλλά πρέπει να μετονομασθεί σε… Ζέλικο Φορ!

Θα είναι όντως τέτοιο και μάλιστα περισσότερο από το σήμα της Ευρωλίγκας θα του ταίριαζε ως λογότυπο η αφεντομουτσουνάρα του Ζοτς, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να δηλώνει κάθε χρόνο το Φάιναλ Φορ στο… Ε9 του!

Θα πληρώνει βεβαίως έναν σκασμό λεφτά για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά χαλάλι του!

Το Φάιναλ Φορ, το οποίο θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι στις 18 και 20 Μαΐου, μοιάζει πολλώ λογιώ βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα του Ομπράντοβιτς, χώρια που του παρέχει κιόλας το δικαίωμα να συστήνεται ως μια ομάδα μόνος του. Ή ακόμη και ως μια διοργάνωση μόνος του!

Εξαργυρώνοντας το προπονητικό τάλαντο, τις ικανότητες, το know-how που έχει αποκτήσει, την τύχη και όλα τα συμπαρομαρτούντα, ο σέρβος προπονητής ετοιμάζεται να εγγράψει τη 18η παρουσία του σε Φάιναλ Φορ: στην πρώτη από δαύτες, πριν από τριάντα χρόνια, έσκασε μύτη στο κάδρο ως παίκτης της Παρτίζαν Βελιγραδίου, ενώ στις υπόλοιπες δεκαεπτά εμφανίζεται ως προπονητής έξι διαφορετικών ομάδων.

Σε αυτά τα 27 χρόνια της καριέρας του στους πάγκους, ο χαρισματικός Ζοτς, έχει οδηγήσει σε Φάιναλ Φορ μια φορά την Παρτίζαν Βελιγραδίου (1992), μία την Τζουβεντούτ Μπανταλόνα (1994), δύο τη Ρεάλ Μαδρίτης (1995, 1996), μία την Μπενετόν Τρεβίζο (1998), οκτώ τον Παναθηναϊκό (2000, 2001, 2002, 2005, 2007, 2009, 2011, 2012) και τέσσερις τη Φενέρμπαχτσε (2015, 2016, 2017, 2018).

Είναι όντως μια διοργάνωση μόνος του ο Ομπράντοβιτς, καθότι έχει ισόποσες συμμετοχές σε Φάιναλ Φορ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (18) και ισόποσα τρόπαια με τη Ρεάλ Μαδρίτης (9), την οποία θα επιδιώξει να ξεπεράσει στο Βελιγράδι! Ο 58χρονος προπονητής ανέβηκε για πρώτη φορά στον θρόνο το 1992 στην Κωνσταντινούπολη με την Παρτίζαν, χάρη στο τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς στην εκπνοή του τελικού με την Τζουβεντούτ Μπανταλόνα, με την οποία κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο του το 1994 στο Τελ Αβίβ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Το 1995, πάλι κόντρα στους Πειραιώτες, αναγορεύθηκε για τρίτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης, στη συνέχεια έραψε πέντε αστέρια στην πλουμιστή στολή του με τον Παναθηναϊκό (2000, 2002, 2007, 2009, 2011) και ακολούθησε το περυσινό παράσημό του με τη Φενέρμπαχτσε.

Στη Stark Arena της σερβικής πρωτεύουσας ο «Goldfinger» του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα βιώσει μια μοναδική και πρωτόφαντη συζυγία των πλανητών, η οποία τον οδηγεί στο remake ενός κινηματογραφικού πολιτικού θρίλερ του 1976: τότε ο Ντάστιν Χόφμαν και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ πρωταγωνίστησαν στην ταινία «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου», τώρα ο Ομπράντοβιτς γυρίζει τη δική του εκδοχή…

Ολοι επιτυχημένοι

Οπου κι αν στρέφει το βλέμμα του εκείνες τις ημέρες ο Ζοτς θα αντικρίζει δικούς του ανθρώπους…

Στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κάθεται ο επί δεκατρία συναπτά έτη συνεργάτης του στον πάγκο του Παναθηναϊκού και κουμπάρος του Δημήτρης Ιτούδης, από τον οποίο ηττήθηκε εν μέσω έντασης στον τελικό του 2016 στο Βερολίνο…

Προπονητής της Ζαλγκίρις Κάουνας, την οποία θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό, είναι ο επί τέσσερις σεζόν παίκτης του στον Παναθηναϊκό Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που μοιάζει πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν του…

Στο τιμόνι της Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία διετέλεσε προπονητής επί τρεις σεζόν (1994-97) και την οδήγησε στην κατάκτηση ενός Κυπέλλου Πρωταθλητριών και ενός Κυπέλλου Κυπελλούχων, βρίσκεται ο Πάμπλο Λάσο, που τον είχε στη δούλεψή του για δύο χρόνια (1995-97) στην ίδια ομάδα.

Εάν βεβαίως προκρινόταν ο Παναθηναϊκός, τότε το αντάμωμα στο Βελιγράδι θα ήταν πολύ πιο ιντριγκαδόρικο και… καταπράσινο, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το Φάιναλ Φορ (από το οποίο η Ελλάδα απουσιάζει για 10η φορά σε 33 διοργανώσεις, από το 1966) επιτρέπει στον Ζοτς να αισθάνεται σαν στο σπίτι του!

Οι δαίμονες του Βελιγραδίου

Σαν μην έφταναν τα υπόλοιπα «κονέ», το Φάιναλ Φορ διεξάγεται κιόλας στην πατρίδα του Ομπράντοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στο Τσάτσακ και άρχισε την καριέρα του στη Μπόρατς, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε (1984-1991) και υπήρξε προπονητής (1991-93) της Παρτίζαν.

Στο Βελιγράδι ο Ζοτς θα επιδιώξει να κατακτήσει τον πέμπτο τίτλο στο σπίτι του, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, έπειτα από αυτούς στην Ισπανία με τη Ρεάλ (1995), στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό (2000, 2007) και στην Τουρκία με τη Φενέρμπαχτσε (2017). Θα επιδιώξει επίσης να ξορκίσει τους δαίμονες που τον καταδιώκουν στο Βελιγράδι από το φιάσκο το οποίο υπέστη στο Ευρωμπάσκετ του 2005, όταν η Εθνική Σερβίας δεν προκρίθηκε καν στην τελική φάση!