Μια αποστολή αυτοκτονίας, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, έχει να διεκπεραιώσει απόψε (22.00) στο WiZink Center της Μαδρίτης ο Παναθηναϊκός. Μια αποστολή αυτοκτονίας, η οποία δεν του είναι άγνωστη ούτε ως απόπειρα, αλλά ούτε ως επίτευξη, χώρια που ένας (και όχι όποιος κι όποιος) παίκτης του ξέρει καλά το σενάριο και μάλιστα ως πρωταγωνιστής…

Λέγεται Νικ Καλάθης και είναι εκείνος, ο οποίος στην πρώτη θητεία του με την πράσινη φανέλα υπήρξε ο καταλύτης σε δύο νίκες του Παναθηναϊκού σε Game-4, μάλιστα η πρώτη από δαύτες άνοιξε τον δρόμο προς τον θρόνο της Ευρωλίγκας!

Με το σκορ στο 1-2, έχοντας υποστεί δύο απανωτές ήττες και με το πλεονέκτημα έδρας στα ράφια του τμήματος απολεσθέντων, οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι καταδικασμένοι να παίξουν τα ρέστα τους κόντρα στη Ρεάλ, ώστε να ισοφαρίσουν, να κουβαλήσουν τη σειρά πίσω στο ΟΑΚΑ και να μείνουν ζωντανοί στο σαφάρι της πρόκρισης στο φάιναλ φορ.

«Τους έχουμε και το αποδείξαμε στον τρίτο αγώνα, αλλά μας κόστισαν κάποιες λεπτομέρειες» έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης ο Καλάθης, ο οποίος δεν τα βάφει μαύρα. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να νικήσουμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γυρίσουμε στο σπίτι μας. Δεν μας έχει πάρει από κάτω ούτε είναι δική μας δουλειά να ασχολούμαστε με τη διαιτησία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βγούμε στο γήπεδο αποφασισμένοι και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πάει πάσο στον αποψινό τέταρτο αγώνα, διότι σε μια τέτοια περίπτωση… πάπαλα! Δεν έχει επίσης την… πολυτέλεια των μεταπτώσεων στην απόδοσή του, των νεκρών διαστημάτων ή και της στιγμιαίας ολιγωρίας, που του κόστισε πανάκριβα στο τελευταίο λεπτό του προχθεσινού αγώνα.

Τρία χρόνια μετά

Οι Πράσινοι επιστρέφουν σε ένα Game 4 ύστερα από τρία χρόνια, καθώς πέρυσι και πρόπερσι σκουπίστηκαν από την Μπασκόνια και τη Φενέρμπαχτσε. Σε έξι τέτοια τέταρτα ματς σε σειρές πλέι οφ οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης έχουν να επιδείξουν τέσσερις νίκες και δύο ήττες, ενώ υπήρξαν εύστοχοι και στα δύο που έδωσαν μακριά από το σπίτι τους.

Στις 2 Απριλίου του 2009 νίκησαν στη Σιένα τη Μοντεπάσκι με 91-84 και σφράγισαν τη συμμετοχή τους στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, όπου στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ στις 29 Μαρτίου του 2012 άλωσαν το Τελ Αβίβ με 78-69, ισοφάρισαν τη σειρά με τη Μακάμπι στο 2-2 και την επανέφεραν στο ΟΑΚΑ, όπου επιβλήθηκαν με 86-85 και προκρίθηκαν στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, που τους στοιχειώνει ακόμα…

Ο Καλάθης έπαιξε πρωταγωνιστικό και καταλυτικό ρόλο σε δύο νίκες του Παναθηναϊκού σε τέταρτους αγώνες: στο Τελ Αβίβ «έγραψε» 15 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα στο ΟΑΚΑ με 15 πόντους και… λυσσασμένη άμυνα απέναντι στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο είχε οδηγήσει τους Πράσινους στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 78-67 και στην πρόκριση στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης, όπου έραψαν το έκτο αστέρι στη στολή τους.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοσή μας» τόνισε ο προπονητής της Ρεάλ Πάμπλο Λάσο, συμπληρώνοντας ότι «δεν είδα φάσεις στις οποίες ευνόησαν οι διαιτητές». Την ίδια στιγμή η ΚΑΕ Παναθηναϊκός κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεσή της με την Ευρωλίγκα, προς την οποία έστειλε εξώδικο επιστολή, μέσω ισπανικού δικηγορικού γραφείου, ζητώντας την καταβολή εντός 72 ωρών του ποσού των 681.910 ευρώ που αντιστοιχεί στα μπόνους από τις νίκες της ομάδας στην κανονική περίοδο και έπρεπε να κατατεθεί στις 15 Απριλίου.