Ο έλληνας Γιούνκερ

Ολο μέλι ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όταν χθες το πρωί υποδέχθηκε, παρουσία του έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας θύμισε τη συμβολή του στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τον χαρακτήρισε μεγάλο ευρωπαίο ηγέτη. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Ούτε μία στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ» απάντησε και επικαλέστηκε τον φίλο του Δημήτρη Αβραμόπουλο για τις προσπάθειες υπεράσπισης της Ελλάδας.

Γεύμα σε τρεις γλώσσες

Η ελληνική φιλοξενία όμως περνάει και από το στομάχι, και ο Παυλόπουλος αμέσως μετά την ομιλία του Γιούνκερ στη Βουλή παρέθεσε κλειστό γεύμα (δεν ανακοινώθηκε τίποτα από την Προεδρία) προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι συνδαιτυμόνες ήταν ελάχιστοι, μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.Στο γεύμα δεν υπήρχαν «επικίνδυνα θέματα» συζήτησης και η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή. Ολοι οι συνδαιτυμόνες πλην του Τσίπρα μιλούσαν με τον Γιούνκερ στα γαλλικά, ενώ ο Πρωθυπουργός τού απευθυνόταν στα αγγλικά. Τουλάχιστον εκεί, Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν κρατούσαν τα μαχαίρια. Μίλησαν όχι βέβαια στα αγγλικά και στα γαλλικά, αλλά στα ελληνικά και έλεγαν ιστορίες από τα παλιά.

Περικλής και Εγγονόπουλος

Δύο συμβολικά δώρα προσέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον Γιούνκερ, που ήταν ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μίλησε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ένα ήταν η μεταξοτυπία «Η αρπαγή της Ευρώπης» του Νίκου Εγγονόπουλου και το άλλο ο «Επιτάφιος» του Περικλή σε γαλλική έκδοση.

Το κλιματιστικό

Με το ζόρι κάθισε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου µε τον Πρωθυπουργό. Στον χώρο όπου γίνονται παραδοσιακά οι δηλώσεις των αρχηγών επικρατούσε πολλή ζέστη και ο πρόεδρος της Κοµισιόν δεν άντεχε και το έδειχνε. Μάλιστα, στην αρχή αστειεύτηκε και είπε ότι θα είναι σύντοµος γιατί ζεσταίνεται. «Κάνει ζέστη, ιδρώνω και πρόκειται να µιλήσω ενώπιον του Κοινοβουλίου, δεν θα επαναλάβω αυτά που θα πω εκεί» προσπάθησε να επισπεύσει. Πολλές φορές σκούπισε το πρόσωπό του, αλλά το σακάκι δεν το έβγαλε.