Για την ανάγκη το Κίνημα Αλλαγής να δώσει το δικό του «στίγμα στις εξελίξεις» έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του νέου φορέα. «Ακολουθούμε τη δική μας στρατηγική, τις δικές μας επιλογές, που θα μας αναδείξουν ως τον νέο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής, τονίζοντας πως θεσμικά η Κεντροαριστερά «θα αναμετρηθεί με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε όλα τα μέτωπα» και πως «δεν ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων με το υποδεκάμετρο».

Στόχος, από εδώ και πέρα, είναι το Κίνημα Αλλαγής να ξεκαθαρίσει τον διακριτό του ρόλο και την πολιτική του αυτονομία. «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε με βάση τις στρατηγικές και τις επιλογές των άλλων» ξεκαθάρισε εκ νέου η Γεννηματά, επισημαίνοντας την ανάγκη το Κίνημα Αλλαγής να απεγκλωβιστεί από τις στενά κομματικές διαδικασίες –προανήγγειλε, μάλιστα, την περαιτέρω διαμόρφωση πρωτοβουλιών ανάλογων με αυτήν της συνταγματικής αναθεώρησης, με βάση την προγραμματική συμφωνία που παρουσίασε στο ιδρυτικό Συνέδριο: για την αποκέντρωση του κράτους, τη Δημόσια Διοίκηση, ένα επενδυτικό σοκ για την οικονομία, την ασφάλεια και τα εθνικά θέματα. Υπό μια έννοια, έδωσε και το σύνθημα μιας νέας αρχής, για έναν λόγο «πιο αιχμηρό, πιο τολμηρό, με προτάσεις για τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα, η Γεννηματά έδωσε εκ νέου το σύνθημα της εκλογικής ετοιμότητας, κάνοντας λόγο για «κατήφορο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την καθημερινή εικόνα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή» –ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι αναμένεται να συγκροτηθεί επιτροπή ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές και αντίστοιχη επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. Με βάση αυτή την πολιτική εκτίμηση, η Γραμματεία κλήθηκε να αποφασίσει για τη συγκρότηση νομαρχιακών και τοπικών επιτροπών, των θεματικών δικτύων και των τομέων πολιτικής. Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα του Μανώλη Χριστοδουλάκη, που προβλέπει πλήρη λειτουργία των οργανώσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου, εγκρίθηκε στη συνεδρίαση –παρότι στελέχη του φορέα εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, οι οποίες αφορούσαν τη συνύπαρξη των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια με τις νέες που θα φτιαχτούν υπό τη σκέπη του Κινήματος Αλλαγής. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε να ξεκινήσει η αναζήτηση προσωπικοτήτων σε κάθε νομό, χωρίς απαραίτητα κομματικό χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη νέα προσπάθεια.

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Επιπλέον, μετά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκε και η συγκρότηση του τομέα επικοινωνίας, στην οποία γραμματέας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ θα συμμετέχουν επίσης οι Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, Δημήτρης Καρύδης, Φίλιππος Φιλιππακόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνος Αλεξάκος (ΚΙΔΗΣΟ), Δημήτρης Στάμου (ΔΗΜΑΡ) και Γιώργος Σταματόπουλος (Γιώργος Καμίνης). Στον τομέα Οργανωτικού και δικτύων, ο οποίος θα λειτουργεί με ευθύνη του Χριστοδουλάκη, θα συμμετέχουν επίσης οι γραμματείς των κομμάτων και των κινήσεων που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής, δηλαδή οι Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Γκαρής (Το Ποτάμι), Γιώργος Ελενόπουλος (ΚΙΔΗΣΟ), Γιώργος Μπουλμπασάκος (ΔΗΜΑΡ), Στέφανος Παραστατίδης (Γιώργος Καμίνης), καθώς επίσης άλλα οκτώ μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και ο γραμματέας του Δικτύου Κινητοποιήσεων.