Μπορεί οι δρόμοι τους να είχαν συναντηθεί στη λεγόμενη «πατριωτική πλευρά» της πολιτικής ακόμη και πριν την επίσημη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, αλλά οι αντιθέσεις ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο ήταν περισσότερες –και σε επίπεδο ιδιοσυγκρασίας. Ο «ακήρυχτος πόλεμος» στον άξονα ΥΠΕΞ και Πενταγώνου που προκαλεί σοβαρές αναταράξεις και στο κυβερνητικό οικοδόμημα έχει τη δική τους υπογραφή. Προφανώς το Σκοπιανό ήταν ο καταλύτης, αλλά η αντιπαράθεση έχει επεκταθεί και στο ιδιαιτέρως εύφλεκτο περιβάλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Αλαλούμ» μεταξύ Πενταγώνου και υπουργείου Εξωτερικών επικρατεί ελαφρώς και στο θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Αυτό, μάλιστα, εικονογραφείται καλύτερα σε παράδειγμα που έφερε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα σε πηγαδάκι στη Βουλή: «Ο ένας (Καμμένος) ανάβει φωτιές κι ο άλλος (Κοτζιάς) τις σβήνει».

Και πράγματι, στο πεδίο της δράσης, ο υπουργός Εξωτερικών δείχνει να επιλέγει μια –συχνά σιωπηλή –πιο θεσμική γραμμή στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Ενώ ειδικά για τον Πάνο Καμμένο έχει πει («Der Spiegel») ότι «εκδηλώνει αυθόρμητα την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις. Ο δικός μου χαρακτήρας σαν άνθρωπος, όχι μόνο επειδή προΐσταμαι της διπλωματίας, είναι διαφορετικός».

o KΑΜΜΕΝΟΣ. Σε αντίθεση με τον Κοτζιά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επιλέγει να ασκεί τα καθήκοντά του με έναν πιο μιλιταριστικό τρόπο –κάτι που δεν αποτυπώνεται μόνο στο ντύσιμο του αλλά και στις συχνά εμπρηστικές δηλώσεις του. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο Πάνος Καμμένος «επενδύει ιδιαιτέρως στη θητεία του στο Αμυνας» διατηρώντας το βλέμμα του στραμμένο στις επόμενες εθνικές εκλογές και στην επανείσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή.

Προς το παρόν, πάντως, το Σκοπιανό δεν φαίνεται ικανό να αναδείξει στη δημόσια σφαίρα τις διαφορές των δύο υπουργών. Τα αγκάθια με επίκεντρο το erga omnes παραμένουν και η προοπτική της λύσης διευρύνεται σε ακτίνα τριμήνου – εξαμήνου. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.