Το αδιέξοδο που προκαλούν οι ελλιπείς ψυχιατρικές δομές σε όλη τη χώρα αποκαλύπτει η υπόθεση μιας ασθενούς, κατοίκου Βοιωτίας, η οποία για δέκατη φορά μέσα σε διάστημα 24 μηνών μεταφέρθηκε εσπευσμένως για νοσηλεία σε ψυχιατρείο της Αθήνας.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έβγαλε στο φως της δημοσιότητας την αναφορά του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βοιωτίας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στην αναφορά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προηγηθεί συνολικά εννέα εισαγγελικές παραγγελίες για ακούσια νοσηλείας της εν λόγω ασθενούς σε ψυχιατρικά ιδρύματα των Αθηνών.

«Μετά την εξέταση της, νοσηλεύεται στις κλινικές αυτών, λαμβάνοντας κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και με το πέρας της νοσηλείας της, λαμβάνει εξιτήριο και ακολουθούμενη αγωγή κατ΄ οίκον», αναφέρει ο διοικητής της Αστυνομίας.

Όμως, λόγω της αδυναμίας του οικογενειακού περιβάλλοντος της ασθενούς, να παρακολουθεί καθημερινά την λήψη της δοθείσας φαρμακευτικής αγωγής ή να παρέχει ανάλογη αγωγή σε περίπτωση άρνησης της, «η ασθενής δεν την λαμβάνει με αποτέλεσμα την υποτροπή της μέσα σε λίγες ημέρες από την επάνοδο της στην πόλη της Λιβαδειάς και να επιβάλλεται ξανά η ακούσια νοσηλεία της».

Κατά την υποτροπή της η ασθενής καταλήγει εκ νέου στην Διεύθυνση Αστυνομίας Βοιωτίας, με τον διοικητή να περιγράφει μια θλιβερή εικόνα: Ειδικότερα «προσέρχεται με παραληρηματικές τάσεις, λεκτική επιθετικότητα, ψυχοκινητική ανωμαλία, ξαπλώνει καταμεσής των οδών της πόλης…ενοχλεί τους θαμώνες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Η επαναλαμβανόμενη αυτή διαδικασία, όπως σημειώνει ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδειάς δεν παρέχει στην ασθενή τα εχέγγυα για μία αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση, παρακαλώντας την Εισαγγελία να διατάξει την αρμόδια Υπηρεσία Πρόνοιας ώστε να μεριμνήσει για την εύρεση κατάλληλης δομής.