Την αγωνιστική περίοδο 2011-12 και παρότι η Μπαρτσελόνα ήταν ήδη Νο 1 στον κόσμο, η ισπανική La Liga έμοιαζε με γίγαντα που στεκόταν σε πήλινα πόδια. Το 50% των ομάδων αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ τα συνολικά χρέη μόνο προς την εφορία τον Ιανουάριο του 2013 ήταν της τάξεως των 554 εκατ. ευρώ! Σήμερα, οι Ισπανοί είναι ξεκάθαρα η Νο 2 λίγκα στον κόσμο και οι μόνοι που καταδιώκουν την Premier League της Αγγλίας. Η La Liga ανακοίνωσε τα έσοδα για τη σεζόν 2016-17. Ποιο είναι το ποσό; Μόλις 3.662.000.000 ευρώ! Αύξηση της τάξεως του 15% σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Την ίδια ώρα η Premier League είναι στα 4,9 δισ. ευρώ. Η ψαλίδα έχει κλείσει πολύ και θα κλείσει ακόμη περισσότερο, μιας και η εκτίμηση για τους Ισπανούς είναι ότι η περίοδος 2017-18 θα κλείσει με έσοδα άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων. Το μυστικό για την εκτίναξη είναι προφανώς το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο που αποφέρει συνολικά στις ομάδες 1,455 δισ. Τα χρέη των ομάδων στην εφορία έχουν πέσει στα 54 εκατ. ευρώ, ενώ οι ομάδες μόνο για τη σεζόν 2016-17 έκαναν επενδύσεις 406 εκατ. ευρώ για τις υποδομές τους. Ενα πρωτάθλημα σε άνθηση. Γιατί; Διότι πέρα από το σπουδαίο εμπορικό προϊόν, υπάρχει η στήριξη στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η σύγκριση λοιπόν αναπόφευκτη, τώρα που η Σούπερ Λίγκα ετοιμάζεται να καταρρεύσει. Γιατί διαλύεται ο συνεταιρισμός; Διότι ο ΠΑΟΚ αποφάσισε πέρυσι να «σπάσει» την κεντρική διαχείριση, και η ΑΕΚ φέτος ενώ για μήνες έλεγε πως θα σταθεί πλάι στις αδύναμες ομάδες, όταν ήρθε η ώρα μηδέν έστριψε… Οι δύο πόλοι της… εξυγίανσης, που δεν υπέγραψαν μόνο το χειρότερο πρωτάθλημα της τελευταίας 20ετίας στην Ελλάδα, αλλά και φρόντισαν ώστε να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Εδώ όπου για του χρόνου δεν μπορούν να φτιάξουν φάκελο συμμετοχής οι μισές ομάδες της πρώτης κατηγορίας.

Πάει Ριζούπολη

Δύσκολα θα συνεχίσει στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Γιάννης Πετράκης (φωτογραφία). Ο 59χρονος τεχνικός ετοιμάζεται να… αλλάξει γειτονιά έπειτα από μια τετραετία και ήδη λέγεται ότι έχει την πρώτη πρόταση στα χέρια του. Ναι, πρόταση, όχι μόνο ενδιαφέρον. Ο Απόλλωνας έσπευσε. Η Ελαφρά Ταξιαρχία, που έχει αποφασίσει πολύ καιρό τώρα ότι δεν θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τον Γιώργο Παράσχο.

Α λα… Ρομπέρτο

Κακία, αλλά συζητιέται πολύ φέτος στο πρωτάθλημα και σε πολλά διαφορετικά αποδυτήρια. Για ποιον τερματοφύλακα λένε ότι προσπαθεί να… παραστήσει τον Ρομπέρτο, φορώντας από τα ίδια γάντια μέχρι κάνοντας σχεδόν τα ίδια τατουάζ; Ψύχωση έχει ο συγκεκριμένος με τον Ισπανό, αλλά υπάρχει κάτι που δεν μπορεί ούτως ή άλλως να το «μιμηθεί». Τα χρώματα στη φανέλα.

Προτείνεται

Λέγεται Αλεν Χαλίλοβιτς (φωτογραφία), είναι 22 ετών, και το 2014 η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε ως το μεγαλύτερο ταλέντο του κόσμου. Φέτος έπαιξε δανεικός στη Λας Πάλμας (17 συμ., 2 γκολ) αλλά ανήκει στο Αμβούργο που υποβιβάζεται στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας και… αδειάζει το ρόστερ του. Σημειώστε αυτό το όνομα. Διότι προτείνεται ήδη στην ελληνική ελίτ. Οι Γερμανοί τον είχαν αγοράσει αντί 5 εκατ. ευρώ, αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Απορία…

Πόσο πιθανό είναι στ’ αλήθεια να έχει βάση μια πληροφορία που κυκλοφορεί εσχάτως και θέλει τον Τζιανπάολο Μοντάλι (φωτογραφία) να είναι κατά κάποιον τρόπο μέρος της… εξίσωσης σε όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό; Η σχέση του με την Pan Asia, τέλος πάντων. Ή πιο σωστά, με εκείνους που έφεραν στο προσκήνιο τη συγκεκριμένη εταιρεία με θέα στο ιδιοκτησιακό πακέτο μετοχών των Πρασίνων.

Είχε 350.000 λόγους

Τελείωσε τη σεζόν με 25 γκολ και 10 ασίστ σε 26 συμμετοχές. Κατέκτησε τον τίτλο στα Εμιράτα με την Αλ Αϊν όντας ο αδιαμφισβήτητος MVP. Και ενώ πλέον ετοιμάζεται για την πρόκληση του Μουντιάλ, καθώς παραμένει απολύτως ενεργό μέλος της Εθνικής Σουηδίας. O λογαριασμός τραπέζης φούσκωσε ακόμη περισσότερο. Μόνο από τα bonus επίτευξης στόχων, ο –περί ου ο λόγος –Μάρκους Μπεργκ (φωτογραφία) έβγαλε 350.000 ευρώ!