Το 1966 που ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια») είπε για πρώτη φορά αυτό το τραγούδι, ούτε η ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου είχε ιδρυθεί ούτε ο Νίκος Καραγιάννης είχε γεννηθεί, αλλά οι στίχοι του παραμένουν διαχρονικοί και επίκαιροι… «Εστειλα ένα περιστέρι στην απάνω γειτονιά ένα μήνυμα να φέρει από μιαν ομορφονιά» λέει το τραγούδι του Ζαμπέτα, που ταιριάζει γάντι στο σενάριο της ταινίας της οποίας το remake ξαναγυρίζει στα πλατό της δυτικής όχθης (και μάλιστα με το ίδιο happy end) ο 48χρονος προπονητής.

Για άλλη μια φορά ο Καραγιάννης θα λάβει το Οσκαρ σκηνοθεσίας για τη θριαμβευτική διασκευή του «West Side Story» και το μόνο το οποίο εύχεται ο δόλιος είναι να μην επιβεβαιωθεί η δεύτερη στροφή του ίδιου τραγουδιού, που λέει «πέρασε το καλοκαίρι και με βρήκε χειμωνιά κι έμεινε το περιστέρι στην απάνω γειτονιά»…

Δύο αγωνιστικές προτού ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α2, το Περιστέρι (28 νίκες – 1 ήττα, από τον Χολαργό) έχει σφραγίσει την κατάκτηση του τίτλου και την επιστροφή στην ελίτ, έπειτα από πέντε χρόνια στα οποία βολόδερνε πότε στη Β’ Εθνική και πότε στην Α2: πρόκειται για ένα déjà vu από τη σεζόν 2008-09 όταν ο ίδιος προπονητής οδήγησε τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης στην Ιθάκη τους… Και τις δυο φορές η απουσία του Περιστερίου από την Α1 διήρκεσε μια πενταετία και τώρα ο μπαρουτοκαπνισμένος προπονητής νιώθει να εξαργυρώνει τον μόχθο και τα όνειρά του μετά των νομίμων τόκων υπερημερίας!

Αφοσίωση

«Βρίσκομαι δεκαοκτώ χρόνια στους πάγκους, καταθέτω κάθε μέρα την ψυχή μου, δεν διεκδικώ το αλάθητο του Πάπα, πιστεύω ότι είμαι δίκαιος με τους παίκτες και το μόνο που πουλάω είναι η αφοσίωσή μου σε αυτήν τη δουλειά» αυτοσυστήνεται ο άλλοτε παίκτης του Πανιωνίου, του Κρόνου, του Αστέρα Εξαρχείων, του Κολοσσού Ρόδου, του Θησέα και του Παλαιού Φαλήρου.

Ο (παντρεμένος με τη διεθνή μπασκετμπολίστρια Αλεξία Τριαλώνη) προπονητής ανέλαβε το Περιστέρι για πρώτη φορά τη σεζόν 2004-05 στην Α2, επέστρεψε έπειτα από πέντε χρόνια και οδήγησε την ομάδα στην Α1 και επανέκαμψε τον Δεκέμβριο του 2015, ρίχνοντας στη λήθη την πίκρα του…

«Το 2009 που ανεβήκαμε στην Α1 πίστευα ότι θα μείνω, αλλά η διοίκηση είχε διαφορετική άποψη. Τότε δεν χωρίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές» τονίζει ο Καραγιάννης, ο οποίος εκείνο το καλοκαίρι αντικαταστάθηκε από τον νυν προπονητή της Εθνικής Θανάση Σκουρτόπουλο. «Πίκρα κράτησα, όχι κακία, που άλλωστε δεν χωράει στη δουλειά μας και στον μικρόκοσμο στον οποίο κινούμαστε. Και τώρα, εάν η διοίκηση αποφασίσει να πορευθεί με άλλον προπονητή του χρόνου, εγώ θα είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου».

Καημό και μαράζι το έχει ο Καραγιάννης να κοουτσάρει στην Basket League. Εχοντας θητεύσει σε έντεκα ομάδες (Φάληρο, Λάρισα, Δάφνη, Περιστέρι, Ρέθυμνο, Αιγάλεω, Δούκας, Ηλυσιακός, Ιωνικός Νικαίας, Παπάγου, ΑΕΚ), είναι πρώτος στην ιστορία της Α2 σε αγώνες (310) και δεύτερος σε νίκες (178), πίσω από τον Γιάννη Τζήμα (180).

Σε ένα ποίημά του ο Κώστας Ουράνης γράφει πως «αν είναι να ‘ρθει θε να ‘ρθεί, αλλιώς θα προσπεράσει» και ο Νίκος Καραγιάννης συμφωνεί και επαυξάνει με το νόημα των στίχων. «Η απόφαση δεν μπορεί να είναι δική μου, αλλά σε κάθε περίπτωση νιώθω υπερήφανος, ευτυχισμένος και δικαιωμένος για αυτό που έχουμε καταφέρει στο Περιστέρι και αποτελεί το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, στην οποία όλοι έβαλαν το εγώ τους κάτω από το εμείς».