Τον περασμένο Ιανουάριο είπε «όχι» στα χρήματα του Ιβάν Σαββίδη και στην προοπτική του πρωταθλητισμού. Εψαξε τη μεταγραφή στο εξωτερικό, λέγοντας πως δεν θα τον ενδιέφερε στη συγκεκριμένη φάση της καριέρας του να αγωνιστεί σε άλλη ελληνική ομάδα. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός, ο Δημήτρης Κουρμπέλης έμεινε πιστός στην ομάδα που επί της ουσίας του άνοιξε τον δρόμο για τη συμμετοχή του στην Εθνική Ελλάδας.

Υπομονή

«Θέλω να βοηθήσω τον σύλλογο. Αν είναι να φύγω, θα το κάνω με μια πρόταση που θα ικανοποιεί οικονομικά τον Παναθηναϊκό. Διαφορετικά μπορώ να κάνω υπομονή μέχρι το καλοκαίρι», είχε πει στη διοίκηση της ομάδας, όταν εκείνη πίεζε να τον πουλήσει για να εξοικονομήσει χρήματα. Εκτός του ΠΑΟΚ, το πιο ζωηρό ενδιαφέρον το είχε δείξει η Σαμπντόρια. Ομως αυτό το ενδιαφέρον δεν μετουσιώθηκε ποτέ σε πρόταση.

Τώρα, μια άλλη ιταλική ομάδα φαίνεται ότι τον έχει τοποθετήσει ψηλά στη λίστα της ενόψει καλοκαιριού. Ανθρωπος της Τζένοα, του πρώην συμπαίκτη του Οσκαρ Χίλιεμαρκ, βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη για να παρακολουθήσει από κοντά τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. Ο ατζέντης του βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ιταλία και τα δύο εκατομμύρια που έχει θέσει ο Παναθηναϊκός ως τιμή εκκίνησης δεν είναι απαγορευτικό ποσό.

Οι Ιταλοί, άλλωστε, εδώ και χρόνια έχουν κατατάξει την Ελλάδα στις «value for money» ποδοσφαιρικές αγορές. Πληρώνεις λίγα, παίρνεις πολλά. Και ο Κουρμπέλης είναι ό,τι ακριβώς ψάχνουν. Σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία (τον Νοέμβριο κλείνει τα 25), με περιθώρια εξέλιξης και με την κατάλληλη εμπειρία παίζοντας εδώ και ενάμιση χρόνο σε μεγάλη ομάδα. Η ευχέρειά του να αγωνίζεται με την ίδια επιτυχία τόσο στη θέση του αμυντικού μέσου, όσο και σε εκείνη του κεντρικού αμυντικού, είναι για τους Ιταλούς ό,τι ακριβώς αναζητούν. Σε μια χώρα που βάζει πάνω απ’ όλα την αμυντική λειτουργία, ο Κουρμπέλης όχι μόνο μπορεί να καθιερωθεί, αλλά και να ξεχωρίσει.

Αυτός, ο ιταλικός (Σαμπντόρια ή Τζένοα), είναι ο ένας δρόμος του Δημήτρη Κουρμπέλη. Ο δεύτερος είναι ο ελληνικός. Ο ίδιος ο Παναθηναϊκός. Αλλά με διαφορετικές από τις φετινές συνθήκες. Ενας Παναθηναϊκός με οικονομική ευρωστία, μακριά από προσφυγές, αποχές, υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται. Με συμπαίκτες σαν εκείνους που βρήκε όταν ήρθε από την Τρίπολη. Με ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό πλάνο και με στόχους πρωταθλητισμού.

Το σενάριο

Αν αύριο το πρωί μπορούσε κάποιος να υποσχεθεί στον Δημήτρη Κουρμπέλη πως ο Παναθηναϊκός περνά σε μια άλλη εποχή, φυσιολογική, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού θα πάγωνε κάθε μεταγραφική συζήτηση γύρω από το όνομά του. Αύριο όμως θα μπει στο γήπεδο μαζί με τους –απλήρωτους –συμπαίκτες του για να δώσουν ακόμα ένα παιχνίδι, το προτελευταίο της σεζόν, και να διεκδικήσουν τρεις βαθμούς που την επόμενη μέρα δεν ξέρουν αν θα τους έχουν ή αν θα τους έχει πάρει πίσω κάποιο δικαστήριο. Η σκληρή πραγματικότητα του φυτεύει στο μυαλό –όπως και των περισσότερων παικτών της ομάδας –τη φυγή. Οι εξελίξεις στα διοικητικά τον κρατούν επιφυλακτικό, μήπως η κατάσταση αλλάξει και γίνει κουβέντα σε νέα βάση.

Μια κουβέντα που θα αφορά και αύξηση αποδοχών. Διότι με μια νέα διοικητική κατάσταση, ο Κουρμπέλης δεν μπορεί να παραμείνει ένας από τους πιο χαμηλόμισθους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, όπως είναι σήμερα.