Την είσοδό της στη συνδρομητική τηλεόραση, την οποία προετοίμαζε εδώ και περίπου ένα χρόνο, παρουσίασε χτες η Wind, παρέχοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπηρεσίες android TV με ενσωματωμένο το Netflix. Πρόκειται για τη νέα συνδρομητική τηλεόραση Wind Vision, μέσω της οποίας η διοίκηση της Wind φιλοδοξεί «να αλλάξει τα δεδομένα σε αυτήν την αγορά», στην οποία βρίσκονται ήδη οι ανταγωνιστές της Cosmote, Nova και Vodafone με περίπου 1 εκατ. συνδρομητές.

Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νάσος Ζαρκαλής χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα ιστορική για την Wind. «Είμαστε ένας ανεξάρτητος πάροχος που βασιζόμαστε σε Ελληνες. Επειτα από 25 χρόνια στην Ελλάδα και μετά την είσοδό μας στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία, η εταιρεία εισέρχεται και στον κλάδο της συνδρομητικής τηλεόρασης με την προσδοκία να αλλάξουμε τα δεδομένα σε αυτή την αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στηριχτήκαμε στις δικές μας δυνάμεις και στους ανθρώπους μας, προβάλλοντας τις δικές μας αξίες: επιμονή, ακεραιότητα και προσοχή στον πελάτη. Είμαι ευτυχής για τα επιτεύγματα της ελληνικής ομάδας της Wind που κατάφερε να προσελκύσει από τις αγορές επενδυτικά κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ».

Προβλέποντας ότι το 2018 η εταιρεία θα έχει επιταχυνόμενη ανάπτυξη, δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Wind σήμερα έχει την εμπιστοσύνη 3 εκατ. καταναλωτών, υλοποιώντας συγχρόνως νέες, μεγάλες επενδύσεις για δίκτυα νέας γενιάς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

«Το 2018 είναι η χρονιά της τηλεόρασης για την Wind, προσθέτοντας έναν νέο πυλώνα ανάπτυξης», σημείωσε ο Νάσος Ζαρκαλής, ενώ στο ερώτημα εάν η εταιρεία μπαίνει αργά στη συγκεκριμένη αγορά, απάντησε αρνητικά, καθώς, όπως εξήγησε, «η αγορά αλλάζει με ταχύτητα και με μεγάλη ένταση».

Ειδικότερα, σημείωσε, η μεταμόρφωση της αγοράς του pay tv στην Ελλάδα θα είναι οβιδιακή κυρίως λόγω:

– Της χαμηλής διείσδυσης (στο 25% η διείσδυση του pay tv στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 60%).

– Της τεχνολογίας στο pay tv, η οποία αλλάζει λόγω της τεχνολογίας και των νέων επενδύσεων στα δίκτυα, αλλά και των αλλαγών στη μετάδοση του περιεχομένου και στη μετάδοση του σήματος υψηλής ευκρίνειας (HD).

– Των προτιμήσεων του καταναλωτή που πλέον επιθυμεί πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο όχι μέσω της τηλεόρασης αλλά μέσω των έξυπνων συσκευών.

– Των αλλαγών στο επιχειρηματικό μοντέλο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση και τη διάθεση τηλεοπτικού περιεχομένου το οποίο δεν βασίζεται πλέον σε αποκλειστικότητες.

Πώς λειτουργεί

η Wind Vision

Η τηλεόραση της Wind χρησιμοποιεί την τεχνολογία των Netflix και YouTube, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας εικόνα. Ο εξοπλισμός της Wind Vision συνδυάζει τηλεοπτικό περιεχόμενο που μεταδίδεται ευρυζωνικά μέσω του δικτύου σταθερής και Ιντερνετ της Wind και τη λήψη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, χωρίς να χρειάζεται η εγκατάσταση δορυφορικό πιάτου.

Επιπλέον, ο αποκωδικοποιητής (λειτουργεί με τετραπύρηνο επεξεργαστή) μπορεί να συνδεθεί στο οικιακό δίκτυο ενσύρματα, αλλά και ασύρματα μέσω Wi Fi, χωρίς επιπρόσθετα καλώδια.

Οι τεχνολογικές δυνατότητες της Wind Vision θεωρούνται ιδιαίτερα εξελιγμένες για την ελληνική αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης καθώς συνδυάζουν:

n Ενα ενιαίο περιβάλλονπλοήγησης, όπου η χρήση ενός και μόνο απλού τηλεκοντρόλ δίνει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο.

– Τη δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου σε ανάλυση 4K και τεχνολογία HDR.

– Απελευθερώνουν τον θεατή από τον περιορισμό της μίας οθόνης, καθώς μέσω της ειδικής εφαρμογής Wind Vision προσφέρεται ταυτόχρονη παρακολούθηση διαφορετικού περιεχομένου από την τηλεόραση, το smartphone και το tablet, όποτε και όπου θέλει ο χρήστης.

Ως android TV, η Wind Vision έχει επιπλέον τεχνολογικές δυνατότητες που είναι μοναδικές στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, μέσω του Chromecast, ο συνδρομητής μπορεί να μεταδώσει ασύρματα περιεχόμενο στην τηλεόρασή του, όπως προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο, αλλά και περιεχόμενο εφαρμογών, από το smartphone και το tablet του με το πάτημα ενός κουμπιού. Παράλληλα, μπορεί να κάνει και φωνητική αναζήτηση στο περιεχόμενο εφαρμογών της Google, ώστε να βρίσκει αυτό που θέλει εύκολα και απλά, μόνο με την φωνή του.

Επίσης, η Wind Vision υποστηρίζει τη θέαση on demand μέσα από νέες λειτουργίες όπως:

– Το Catch up, χάρη στο οποίο ο συνδρομητής μπορεί να παρακολουθήσει τα αγαπημένα του προγράμματα μέχρι και επτά ημέρες από την αρχική τους προβολή.

– Η επανεκκίνηση του ζωντανού προγράμματος. Αν χάσει ο θεατής την αρχή του προγράμματός τους, μπορεί να πατήσει επανεκκίνηση και να το δει από την αρχή.

– Η μετατροπή του smartphone σε τηλεχειριστήριο.

– Η παροχή δυνατότητας σύνδεσης εξωτερικών συσκευών είτε μέσω USB θύρας είτε με Bluetooth, όπως gamepad για παιχνίδια, ασύρματα ηχεία ή ασύρματα ακουστικά

– Η διάθεση αναβαθμισμένου οδηγού προγράμματος με τρεις διαφορετικούς τρόπους περιήγησης στα προγράμματα των καναλιών.

Σε επίπεδο περιεχομένου, η εταιρεία θα διαθέτει 60 συνδρομητικά κανάλια, όλα τα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια, αθλητικό περιεχόμενο των καναλιών Novasports και πρόσβαση στο Netflix. Το Netflix θα είναι διαθέσιμο ως μέρος της πλατφόρμας και θα είναι πλήρως ενσωματωμένο στη Wind Vision με ελληνικούς υπότιτλους και μενού.

Τα πακέτα. Πρόσβαση στη Wind Vision θα έχουν σε πρώτη φάση οι περίπου 600.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ της Wind. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μέσω δύο πακέτων: Family Pack με 9,90 ευρώ τον μήνα και Full Pack με 24,90 τον μήνα, το οποίο περιλαμβάνει και τα αθλητικά κανάλια της Nova.