Η διεθνής κοινότητα πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες νέα διάσκεψη δωρητών για τα 5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και τα 6,1 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, από τους οποίους 250.000 παραμένουν πολιορκημένοι σε περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.

«Παρακολουθούμε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές αποτυχίες στις αρχές του 21ου αιώνα» δήλωσε από ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, κατά την έναρξη της διάσκεψης τονίζοντας πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση στον κόσμο».

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εξαντλήσει τους πόρους τους» προειδοποίησε από την πλευρά του ο Μαρκ Λόουκοκ, αξιωματούχος ανθρωπιστικών υποθέσεων και παροχής βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις του ΟΗΕ.

Οι διοργανωτές της διάσκεψης ελπίζουν να συγκεντρώσουν 9 δισ. δολάρια (7,3 δισεκ. ευρώ). Τριάμισι δισεκ. δολάρια (2,8 δισεκ. ευρώ) είναι απαραίτητα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και 5,6 δισεκ. (4,5 δισεκ. ευρώ) για την υποστήριξη των προσφύγων στις γειτονικές χώρες, διευκρίνισε ο Λόουκοκ.

«Οι υποσχέσεις για δωρεές θα είναι ένας δείκτης της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας» υπογραμμίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την έβδομη ετήσια διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας, στην οποία συμμετέχουν χώρες δωρητές, ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Όμως διαπιστώνουμε μια κάποια κόπωση και η Συρία δεν είναι η μοναδική χώρα στην οποία είναι απαραίτητο να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσαν εκπρόσωποι της ΕΕ.

Τα βλέμματα στραμμένα σε Ρωσία και Ιράν

Περίπου 85 αντιπροσωπείες αναμένονται σε αυτή τη διάσκεψη, όμως τα βλέμματα θα είναι στραμμένα προς τους αντιπροσώπους της Ρωσίας και του Ιράν, τους δύο πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος, που είναι ο μεγάλος απών από τις Βρυξέλλες, όπως και η συριακή αντιπολίτευση.

Η διάσκεψη διεξάγεται την ώρα που ομάδα διεθνών ειδικών διεξάγει έρευνα για τη χημική επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου εναντίον ενός προπυργίου των ανταρτών στην πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

«Η επίλυση της σύγκρουσης μου φαίνεται όλο και πιο μακρινή» παραδέχθηκε πρόσφατα η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οφείλουμε να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στα μέρη της σύγκρουσης και στους υποστηρικτές τους», είπε.

«Θα πρέπει να διεξαχθούν το ταχύτερο σοβαρές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και πρέπει να έχουμε τη Δαμασκό στο τραπέζι» επέμεινε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Χωρίς πολιτική επίλυση, οδεύουμε στην καταστροφή» προειδοποίησε.

«Είδαμε την κατάσταση να επιδεινώνεται σημαντικά από την αρχή του έτους. Είχαμε στη Συρία κάπου 700.000 εκτοπισμένους» μέσα σε τέσσερις μήνες, διευκρίνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που εμπλέκεται στη διοργάνωση της διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Περίπου 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας. Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Σύροι έχουν φύγει από την πατρίδα τους και 13 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, υπογραμμίζει η ΕΕ.