Οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) συναντώνται στο Τορόντο του Καναδά προκειμένου να συζητήσουν πώς θα διατηρήσουν τις πιέσεις στη Ρωσία, ωστόσο στην ατζέντα δεν περιλαμβάνεται το θέμα της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βενεζουέλα.

Οι συνομιλίες αυτές, που θα ολοκληρωθούν σήμερα Δευτέρα το βράδυ, έχουν επίσης ως στόχο να προετοιμαστεί η σύνοδος κορυφής των ηγετών της G7 που είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Ιουνίου στο Κεμπέκ.

Οι υπουργοί δεν θα συζητήσουν περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Ρωσίας επειδή η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, ως μέλη της ΕΕ, θα πρέπει ν’ αποφασίσουν συλλογικά τις επόμενες ενέργειές τους, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές.

Εκτός από την αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία, που αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις, δύο άλλα μεγάλα θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών: κατ' αρχήν η Βόρεια Κορέα, ενόψει και της ιστορικής συνάντησης μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν (θεωρητικά, θα γίνει μέχρι τις αρχές Ιουνίου).

Και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το Ιράν, καθώς ο Τραμπ πρόκειται ν’ αποφασίσει μέχρι τις 12 Μαΐου, αν θα «σκίσει» τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στην απειλή αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε το Σάββατο από τη Νέα Υόρκη ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και θα λάβει «δραστικά μέτρα», στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει ν’ αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν στη σύνοδο από τον Τζον Σάλιβαν, ο οποίος ασκεί χρέη υπουργού Εξωτερικών δεδομένου ότι ο διορισμός του Μάικ Πομπέο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τη Γερουσία.

Σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί επίσης η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Ασφάλειας, με βασικό θέμα «Η οικοδόμηση πιο ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου».

Στη σύνοδο αυτή θα μετάσχει και ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι θα συζητήσει με τους υπουργούς της G7 «την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού, των υβριδικών απειλών και των απειλών στον κυβερνοχώρο, καθώς και την εμπορία ανθρώπων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από