Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Αντρεα Νάλες κατάφερε να ξαναβρεί την αισιοδοξία της. Θα αφοσιωθεί στην «ανανέωση» του SPD, χρειάζεται την υποστήριξη όλων, είπε στους συνέδρους. «Εμπρός, ξεκινάμε», ήταν το κάλεσμά της κλείνοντας το συνέδριο του Βισμπάντεν. Ηταν ιστορικό αυτό το συνέδριο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας εξέλεξε την Αντρεα Νάλες πρώτη γυναίκα πρόεδρο στα σχεδόν 155 χρόνια της ιστορίας του.

Το νέο ξεκίνημα που περίμενε η Νάλες από το Βισμπάντεν δεν ήρθε, τουλάχιστον στον βαθμό που ήλπιζε η νέα ισχυρή κυρία του SPD. Αλλά κλείνει μία μεγάλη περίοδος κρίσης του κόμματος έστω και με ένα κακό αποτέλεσμα για τη Νάλες, που εκλέχτηκε με 414 από 624 ψήφους των συνέδρων. Το ποσοστό 66,35% είναι το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα μεταπολεμικά για την εκλογή προέδρου του SPD.

Ακόμα χειρότερο, 62,6%, ήταν το ποσοστό με το οποίο είχε εκλεγεί το 1995 πρόεδρος του SPD o Οσκαρ Λαφοντέν, τον οποίο είχε στηρίξει η Νάλες στο εσωκομματικό «πραξικόπημα» κατά του Ρούντολφ Σάρπινγκ. Η ιστορία εκδικείται. Η Αντρεα Νάλες ήταν τότε πρόεδρος της Νεολαίας Γιούζος, τώρα η Νεολαία υποστήριξε την αντίπαλό της. Η δήμαρχος του Φλένσμπουργκ Σιμόνε Λάνγκε αιφνιδίασε με το 27,6% που απέσπασε, ποσοστό που είναι κυρίως έκφραση της κρίσης που πέρασε η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία και της δυσαρέσκειας μιας σημαντικής μερίδας του κόμματος για τη συμμετοχή σε έναν ακόμα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με τη Χριστιανική Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ.

Στην ομιλία της η Νάλες έδωσε έντονη συναισθηματική χροιά. «Πριν από 30 χρόνια μπήκα στο SPD» είπε. Το κίνητρό της παραμένει το ίδιο: «Με δημοκρατικά μέσα, ένας καλύτερος κόσμος για τον καθένα», είπε η Νάλες. Στους κεντρικούς στόχους για το επόμενο διάστημα είναι η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, αλλά «με το βλέμμα στραμμένο στο 2020 και όχι στο 2010», είπε η Νάλες, παραπέμποντας στην εσωκομματική συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις της Ατζέντας 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ανοιξε μέτωπο για τη χαλιναγώγηση του ψηφιακού καπιταλισμού και ζήτησε να φορολογούνται εκεί όπου παράγονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων της ψηφιακής οικονομίας.

Για την ευρωπαϊκή πολιτική τόνισε ότι πρέπει «να υλοποιηθεί κατά γράμμα» το περιεχόμενο της κυβερνητικής συμφωνίας για την ΕΕ, καθώς από την πλευρά της Χριστιανικής Ενωσης υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Στην πολιτική έναντι της Ρωσίας ζήτησε να ξεκινήσει μία «ισχυρή διπλωματική πρωτοβουλία», παίρνοντας εμμέσως αποστάσεις από τη σκληρή κριτική του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Στο εξής η Αντρεα Νάλες ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD δεν θα είναι μόνον η κυβερνητική εταίρος της Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ αλλά και αντίπαλος της Χριστιανικής Ενωσης στη μάχη του SPD για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Η ισορροπία ανάμεσα στους δύο αυτούς ρόλους είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Νάλες και η μεγάλη πρόκληση της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Για να επουλώσει το τραύμα από την ήττα του Σεπτεμβρίου πρέπει να ξαναβρεί την εσωτερική συνοχή που έλειψε τους προηγούμενους μήνες. «Πρέπει να αισθανθούμε ξανά ότι είμαστε μία οικογένεια στο μυαλό και στην καρδιά», είπε ο Μάρτιν Σουλτς, προκάτοχος της Νάλες, πρόεδρος για λιγότερο από έναν χρόνο του SPD. «Πρέπει το κόμμα να σου καλύπτει τα νώτα για να αφοσιωθείς στον πολιτικό αντίπαλο», επισήμανε. Με την ταυματική εμπειρία του είχε μόνον μία σύσταση για τους συνέδρους: «να βάλουν πλάτη στην Αντρεα Νάλες».