Μέλος του προσωπικού επιστημονικού εργαστηρίου έχει τεθεί σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης διότι εκτέθηκε από ατύχημα στον εξαιρετικά θανατηφόρο ιό Εμπολα, αλλά δεν έχει εμφανίσει μέχρι τώρα κανένα απολύτως σύμπτωμα της ιδιαίτερα μολυσματικής ασθένειας, γνωστοποίησαν υπηρεσίες υγείας.

Το ατύχημα σημειώθηκε πριν από μία εβδομάδα και το στέλεχος αυτό παραμένει υπό παρακολούθηση σε ειδικευμένη μονάδα στο νοσοκομείο, διευκρίνισε το εθνικό ινστιτούτο υγείας της Ουγγαρίας (OKI).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε ότι έστειλε πειραματικό εμβόλιο και άλλα σκευάσματα στην Ουγγαρία, τα οποία χορηγήθηκαν στο μέλος του επιστημονικού προσωπικού.

«Ο ΠΟΥ θεωρεί αμελητέο τον κίνδυνο εξάπλωσης του Εμπολα εξαιτίας αυτού του συμβάντος», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του, η οποία εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα»

«Το μέλος του επιστημονικού προσωπικού που εκτέθηκε ετέθη αμέσως σε απομόνωση βάσει των τυποποιημένων επιχειρησιακών διαδικασιών (…). Το πρόσωπο αυτό δεν έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα» της ασθένειας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κανένας από τους δύο οργανισμούς δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον νοσηλευόμενο ή τις συνθήκες του ατυχήματος.

Σύμφωνα με το OKI, δεν υφίσταται απειλή για τους συναδέλφους του ή τον γενικό πληθυσμό.

Πάνω από 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του χειρότερου ξεσπάσματος επιδημίας του ιού Εμπολα, στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, από το 2013 μέχρι το 2016.