Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι «τουλάχιστον έξι» χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να πράξει το ίδιο.

«Προκειμένου να προωθήσετε την ειρήνη… μεταφέρετε τις πρεσβείες σας εδώ» είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε διπλωμάτες ξένων χωρών κατά τη διάρκεια δεξίωσης που δόθηκε στην Ιερουσαλήμ με αφορμή την 70η επέτειο από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του, το 1948. 

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ευχαρίστησε τη Γουατεμάλα που αποφάσισε να μεταφέρει την πρεσβεία της, λίγο μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, αλλά δεν κατονόμασε τις άλλες χώρες που εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο.

Θα έχουν «προνομιακό καθεστώς»

«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι υπάρχουν τουλάχιστον 6 χώρες που αυτή την στιγμή συζητούν σοβαρά μ’ εμάς το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ» σημείωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι πρώτες δέκα πρεσβείες που θα μεταφερθούν στην Ιερουσαλήμ θα έχουν «προνομιακό καθεστώς», συμπλήρωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας την οργή ακόμα και των συμμάχων της Ουάσιγκτον στην περιοχή, όπως και την απογοήτευση των Παλαιστινίων.

Η αμερικανική πρεσβεία αναμένεται να μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ στις 14 Μαΐου, την επέτειο που το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του.