Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σύσκεψη σήμερα Παρασκευή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων έθεσε, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), θέμα συνομοσπονδίας ή δύο κρατών ως μορφή λύσης του Κυπριακού.

Το ΚΥΠΕ επικαλείται πληροφορίες της τουρκοκυπριακής ιστοσελίδας Gak TV, σύμφωνα με τις οποίες ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το θέσει ο ίδιος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, που τάσσονται υπέρ της λύσης της ομοσπονδίας, φέρονται να δήλωσαν ότι τέτοια απόφαση μπορούν να πάρουν μόνο στα συλλογικά τους όργανα.

Αντιθέτως, οι αρχηγοί των κομμάτων που δεν ευνοούν την ομοσπονδία φέρονται να δέχτηκαν θετικά την ιδέα του τούρκου ΥΠΕΞ.

Η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα αναφέρει ότι η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και ως εκ τούτου πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να γίνει μετά τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία.