Η φωτογράφος Τσάρλι Πινς, μια νεαρή, πολυταξιδεμένη γυναίκα η οποία έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθεί είναι γοητευμένη από τα νεοκλασικά, εμβληματικά κτίρια της Αθήνας. Η κατοικία του βρετανού πρέσβη στη συμβολή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό Λουκιανού αποτελεί σύμφωνα με την ίδια ένα από τα ωραιότερα. Η κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου δεν έχασε τη λάμψη της στο πέρασμα του χρόνου. Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, αντίθετα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο όλο αυτό το διάστημα, θα φιλοξενηθούν τελικά στα πολυτελή διαμερίσματα του κατάλευκου νεοκλασικού στο κέντρο της πόλης. Αισθάνομαι να με… βασανίζουν κάποια ερωτήματα γύρω από τη συγκεκριμένη διήμερη επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους της Αγγλίας στην Ελλάδα (9-11 Μαΐου). Οι έλληνες πολίτες ταλαιπωρημένοι από τα δεινά του Μνημονίου για μία σχεδόν δεκαετία, ενδιαφέρονται ξαφνικά γύρω από τις λεπτομέρειες διαμονής του μάλλον συμπαθούς prince και της συντρόφου του στην Αθήνα.

Επιθυμούν να πληροφορηθούν τα πάντα για τις συνθήκες διαμονής τους, τους ανθρώπους που θα συναντήσουν, τις εξορμήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ίσως ακόμα και για κάποιο «σύντομο shopping» της Δούκισσας της Κορνουάλης σε γνωστό οίκο υποδημάτων ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Εμινέ Ερντογάν. Η Τσάρλι Πινς είναι ήδη εδώ, πανέτοιμη να κλείσει στον φακό της στιγμιότυπα από την πολυσυζητημένη επίσκεψη.

Η προετοιμασία και η αναβολή

Επιθυμώ να πληροφορήσω όλους αυτούς, οι οποίοι γοητεύονται να «κρυφοκοιτάζουν» μέσα από χρυσοποίκιλτες κλειδαρότρυπες την ιδιωτική ζωή γαλαζοαίματων, ότι το επίσημο δείπνο με «φόντο» τη βρετανική πρεσβεία (και φιλανθρωπικό χαρακτήρα) δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι (η ιδέα ξεκίνησε από μία συντροφιά γνωστών κυρίων, μελών της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου) οι οποίοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τελικά μεταξύ τους. Το gathering με «αλμυρό» εισιτήριο (οι καλεσμένοι δεν θα ξεπερνούσαν τα 50-60 άτομα) θα αποτελούσε μία «μικρή βοήθεια» της πτωχής, ταλαιπωρημένης από την οικονομική κρίση Ελλάδας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου το οποίο επιτελεί πραγματικά σπουδαίο έργο για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Σημαντικά ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας, μεγαλοεπιχειρηματίες, επικεφαλείς κορυφαίων ιδρυμάτων (δύο μάλιστα από αυτά φέρουν τα ονόματα παλιών ισχυρών προσωπικοτήτων του shipping) δήλωναν πανέτοιμοι να βοηθήσουν στην προσπάθεια. Ισως πραγματοποιηθεί μία από τις γνωστές τυπικές δεξιώσεις προς τιμήν των επίσημων φιλοξενουμένων. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, αρωγός πάντα σε τέτοιες εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα θα «πετάξει» τελικά στο Μόντε Κάρλο την επόμενη εβδομάδα. Το παράδειγμά του θα ακολουθήσει ο διεθνούς φήμης συλλέκτης Δάκης Ιωάννου. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς τον Stelios να ανταλλάσσει απόψεις γύρω από την τέχνη έχοντας απέναντί του τον «φοβερό» Dakis. Η τέχνη και το επιχειρείν όταν κινούνται σε υψηλά επίπεδα μπορούν να συμβαδίσουν αρμονικά. Πριν ανταλλάξουν «μπαλάκια» ζωγραφισμένα με τα εντυπωσιακά χρώματα του art world, στο Yachting Club του Πριγκιπάτου, θα προηγηθεί ιδιωτικό δείπνο.

Αλλοτινά σύμβολα εξουσίας
Η έκθεση Picasso 1932 στην Tate Modern της βρετανικής πρωτεύουσας εξακολουθεί να συγκινεί τα πλήθη. Η συγκεκριμένη έκθεση με έργα του μεγάλου εικαστικού ήταν το θέμα συζήτησης στο σπίτι πολύ γνωστού art dealer. Ο επιφανής έμπορος τέχνης διηγήθηκε μία «ιστορία» όταν ένα έργο του Picasso μεταφέρθηκε πριν από αρκετά χρόνια στην κατοικία μεγαλοεπιχειρηματία. Ο συγκεκριμένος είχε ξοδέψει τότε ένα τεράστιο ποσό για την αγορά του πίνακα. Λίγους μήνες πριν αναγκάστηκε να τον πουλήσει. Αποτελεί καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, έμποροι τέχνης, άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σε οίκους δημοπρασιών, ακόμα και ιστορικοί τέχνης να καλούνται στα σπίτια άλλοτε πάμπλουτων οικογενειών με σκοπό να «αξιολογήσουν» πίνακες, γλυπτά, αντίκες, ακόμα και πορσελάνινα σερβίτσια. Αντικείμενα που κάποτε «επιδεικνύονταν» ως σύμβολα οικονομικής δύναμης και υψηλής αισθητικής. Η ζωή κάνει κύκλους.

Ψαρικά, παστίτσιο και ένα… αστέρι Michelin

Γνωστός νεαρός επιχειρηματίας ξεφύλλιζε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Andrew Keen με τίτλο «Πώς θα φτιάξετε το μέλλον σας» με τα… λαδωμένα από τις καβουροδαγκάνες και τα καλαμαράκια δάχτυλά του. Οι υπόλοιποι θαμώνες τον παρακολουθούσαν μάλλον έκπληκτοι. Ο επιχειρηματίας αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα του πατέρα του, ο οποίος συνηθίζει να επισκέπτεται πασίγνωστα ψαροφαγικά ταβερνεία στο Μικρολίμανο αλλά και το Γκάζι. Ο νεαρός άνδρας, λάτρης μέχρι πρότινος του σούσι, θα βρεθεί στο μοναστηριακού ύφους τραπέζι της πατρικής κατοικίας σε μερικά εικοσιτετράωρα.

Ο πατήρ, λάτρης της καλής ζωής και χορηγός σε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις ετοιμάζεται να προσκαλέσει στην κατοικία του (κοντά στη θάλασσα) τον ταλαντούχο ηθοποιό και συγγραφέα Αγγελο Παπαδημητρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου, εξαιρετικός σεφ (αποκλειστικά και μόνο για φίλους), θα συνοδεύεται από αειθαλή performer, η οποία γνωρίζει να φτιάχνει το γευστικότερο παστίτσιο στην Αθήνα. Ανηφορίζοντας στο κέντρο της πόλης συναντάω γνωστές φιγούρες οι οποίες πέρασαν τα φοιτητικά τους χρόνια στο Παρίσι, να απολαμβάνουν το φαγητό τους στο «Sapou». Είναι οι ίδιοι οι οποίοι είχαν την ευκαιρία πριν από μερικά εικοσιτετράωρα να «συναντήσουν» στο εστιατόριο «Mavrommatis» στην Πόλη του Φωτός (έχει κερδίσει αστέρι Michelin) επιφανείς προσωπικότητες του Ελληνισμού της διασποράς.