Εκκληση προς την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν την ένταση στο Αιγαίο σε πνεύμα καλής γειτονίας απηύθυνε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ» κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Χάγη.

«Υπάρχουν, ως γνωστόν, διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Καλώ την Τουρκία και την Ελλάδα να λύσουν τις διαφορές τους σε πνεύμα καλής γειτονίας και στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, χαιρετίζοντας παράλληλα την πρόσφατη συνομιλία που είχαν μεταξύ τους οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών «για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά». Στο πλαίσιο αυτό, απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης του ΝΑΤΟ στις ελληνοτουρκικές διαφορές. «Δεν θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να εισέλθει το ΝΑΤΟ στα συγκεκριμένα θέματα, που προκαλούν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι «και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι και μέλη της Συμμαχίας για αρκετές δεκαετίες», τονίζοντας ότι «και οι δύο συμβάλλουν στις αποστολές, τις επιχειρήσεις και στη συλλογική μας άμυνα με διάφορους τρόπους, κάτι που χαιρετίζουμε».

Σύμμαχος-κλειδί η Τουρκία. Νωρίτερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος σε ολλανδούς βουλευτές, οι οποίοι αποδοκίμασαν αφενός τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Αφρίν της Συρίας, και αμφισβήτησαν το κατά πόσο σέβεται η Αγκυρα τις αρχές της νατοϊκής συμμαχίας, τόνισε ότι «η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο-κλειδί του ΝΑΤΟ». Οπως επεξήγησε, ο ρόλος της Τουρκίας λόγω της γεωγραφικής της θέσης –συνορεύει με τη Ρωσία, το Ιράκ και τη Συρία –είναι σημαντικός στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Daesh και στον έλεγχο των συνόρων. Ομως, όσον αφορά τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και ειδικότερα των ΗΠΑ και της Τουρκίας, που βρίσκονται στην περιοχή. Οπως είπε, συζήτησε το ζήτημα στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα. «Το ΝΑΤΟ δεν έχει δυνάμεις στη Βόρεια Συρία. Εκεί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας» δήλωσε.

Σοβαρές προκλήσεις. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συναντήθηκε με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες. «Αντιμετωπίζουμε τις σοβαρότερες προκλήσεις στο πεδίο της ασφάλειας στο διάστημα μιας γενιάς» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφού ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τον ολλανδό πρωθυπουργό, καλώντας την Ολλανδία, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. «Περιμένω από όλους τους συμμάχους να ανταποκριθούν στη συμφωνία για τον προσδιορισμό τωναμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ ετησίως» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση η Ολλανδία. «Θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή μεταξύ των χωρών-μελών» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ καλύπτουν κατά 70% τον νατοϊκό προϋπολογισμό. Η Χάγη δαπανά ετησίως γύρω στο 1,2% του ΑΕΠ στην άμυνα, αλλά σύμφωνα με τον ολλανδό πρωθυπουργό η Ολλανδία προγραμματίζει να δαπανήσει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως στην άμυνα τα επόμενα χρόνια, αλλά θα παραμείνει σε απόσταση από το 2%.

Ερωτώμενος σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, με δεδομένη τη στάση της Ρωσίας, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας επεξήγησε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στις βαλτικές χώρες και σχεδιάζει να ενισχύσει την ικανότητα ανάπτυξης περισσότερων δυνάμεων σε περίπτωση ανάγκης. «Ενα από τα θέματα που θα συζητήσουμε στη Σύνοδο θα είναι η ενίσχυση της ετοιμότητας και η δυνατότητα μετακίνησης δυνάμεων ανά την Ευρώπη γρήγορα» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ζήτημα το οποίο θα «χτιστεί» σε συνεργασία με την ΕΕ. Στη Σύνοδο του Ιουλίου θα ληφθούν επίσης αποφάσεις, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, ώστε ο ρόλος του ΝΑΤΟ να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις όσον αφορά την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας και αναχαίτισης, την εμπέδωση της ασφάλειας πέρα των συνόρων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε τη χρήση χημικών στη Συρία, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στις επιθέσεις από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

Από την πλευρά του ο Ρούτε δήλωσε ότι η επίθεση «είχε εκτιμηθεί σωστά και ήταν κατ’ αναλογία και κατά την άποψη της Ολλανδίας κατανοητή». Η Ολλανδία θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων, που θα ξεκινήσει το ΝΑΤΟ στο Ιράκ.