Στο βάθος της μικρής αίθουσας του δικαστηρίου, στη Βαλέτα, ο ηλικιωμένος άνδρας κρατά το κεφάλι με τα χέρια του. Είναι Δευτέρα 26 Μαρτίου και είναι η τρίτη φορά που ακούει την αφόρητη διήγηση για τη δολοφονία της κόρης του, της μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίσια, που κάηκε ζωντανή όταν ανατινάχθηκε το αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου τρεις άνδρες. Δύο αδελφοί, ο Αλφρεντ και ο Τζορζ Ντετζόρτζιο, και ο Βίνσεντ Μουσκάτ, απλή συνωνυμία με τον πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ. Γνωστοί στη Μάλτα για τη σχέση τους με το οργανωμένο έγκλημα, έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε ληστείες και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Με τα χέρια στα γόνατα, και άδειο βλέμμα, δεν αφήνουν να φανεί κανένα συναίσθημα. Από τότε που συνελήφθησαν, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, το μόνο που έχουν δεχθεί να πουν είναι ότι αρνούνται την ενοχή τους.

Η ετυμηγορία θα χρειαστεί χρόνια για να εκδοθεί. Αλλά οι αποδείξεις εναντίον των τριών κατηγορουμένων είναι συντριπτικές. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το όνομα εκείνων που τους έδωσαν τις εντολές. Το έγκλημα είναι πολιτικό; Στο μικρό νησί των 440.000 κατοίκων, δεν αμφιβάλλει κανείς.

Με την υποστήριξη της οικογένειάς της, μια ομάδα 18 μέσων ενημέρωσης (μεταξύ των οποίων η «Γκάρντιαν», η «Μοντ» και το πρακτορείο Ρόιτερ) εργάστηκε για μήνες συγκεντρώνοντας στοιχεία και συνεχίζοντας τις έρευνες που άφησε στη μέση η Γκαλίσια. Δύο από τις μαρτυρίες που συνέλεξαν είναι αποκαλυπτικές, καθώς αναφέρονται σε συνάντηση ή συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας της Εργατικής κυβέρνησης Κρίστιαν Καρντόνα με τους αδελφούς Ντετζόρτζιο σε ένα μπαρ του νησιού, το Ferdinand’s. Ο ένας μάρτυρας θυμάται μια συνάντηση τον Νοέμβριο του 2017, έναν μήνα μετά τη δολοφονία. Ο άλλος μιλά για δύο συναντήσεις, μία τον Νοέμβριο και μία πριν από τη δολοφονία.

Δεξί χέρι του πρωθυπουργού, και σύνδεσμος με τις τράπεζες, τους μεγάλους επενδυτές και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Καρντόνα είναι ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά του «new deal» που εγκαινίασε το Εργατικό Κόμμα μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2013. Για τον ίδιο υπουργό, η 53χρονη δημοσιογράφος είχε γράψει τον Φεβρουάριο του 2017 ότι σε ένα επίσημο ταξίδι του στη Γερμανία είχε πάει σε οίκο ανοχής. Εκείνος της έκανε αγωγή και κατάφερε να δεσμεύσει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς.

Η Γκαλίσια δεν είχε περιοριστεί όμως σε αποκαλύψεις για το Εργατικό Κόμμα. Για τον νέο αρχηγό του Εθνικιστικού Κόμματος, τον Αντριαν Ντέλια, είχε γράψει ότι μετέφερε χρήματα από την πορνεία στο Λονδίνο, σε λογαριασμούς μιας εξωχώριας εταιρείας. Το αποτέλεσμα ήταν να της κάνει κι εκείνος αγωγή. Η λίστα με τους εχθρούς της ήταν λοιπόν μεγάλη. Οπως έγραψε στο μπλογκ της μισή ώρα πριν πεθάνει, «οι απατεώνες βρίσκονται παντού. Η κατάσταση είναι απελπιστική».

H οικογένειά της αρνείται να παραδώσει στην αστυνομία τον φορητό υπολογιστή της. Οπως λέει η αδελφή της, η Κορίν, «η Δάφνη έλεγε πάντα ότι αν ερχόταν η αστυνομία στο σπίτι, εκείνη θα κατέστρεφε τον υπολογιστή της για να προστατεύσει τις πηγές της. Και το εννοούσε».

Υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο που προκαλεί αίσθηση. Οι μυστικές υπηρεσίες της Μάλτας παρακολουθούσαν τον Τζορτζ Ντετζόρτζιο τις εβδομάδες πριν από τη δολοφονία. Είχαν παγιδέψει μάλιστα και το τηλέφωνό του. Πώς είναι δυνατόν να μην αντελήφθησαν ότι ετοίμαζε κάτι;

Ολες αυτές οι αποκαλύψεις φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Και θέτουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ένα μεγάλο δίλημμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει μια χώρα που έχει γίνει μαγνήτης εγκληματιών και κλεπτοκρατών, αλλά και πύλη βρώμικου χρήματος που στη συνέχεια διοχετεύεται σε όλη την Ευρώπη.