Τέθηκε γύρω στις 20:00 της Πέμπτης σε λειτουργία η εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2017.

Πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν οι φορολογούμενοι μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( aade.gr).

Στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στην εφαρμογή.

Επίσης δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ αναλυτικό βιβλιαράκι οδηγιών για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωσή των δηλώσεων περιείχε η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ.Πιτσιλη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, μετά και τις αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε2.

Καινούριο στοιχείο στη φετινή δήλωση, όπου απαιτείται προσοχή, η αναγραφή των δαπανών με πλαστικό χρήμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί από μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες το αφορολόγητο. Ο λόγος για τους κωδικούς 049-050 που συναντώνται στον πίνακα 7.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση Πιτσιλή «οι παραπάνω κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν».

Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, προστίθεται «η Φορολογική Διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.»

» Δαπάνες οι οποίες έχουν μεν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αλλά δεν περιλαμβάνονται στην αναρτώμενη πληροφόρηση, συμπεριλαμβάνονται εφόσον πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις και αποδεικνύονται από τον φορολογούμενο με κάθε πρόσφορο μέσο.».

Κοινώς, μπορεί ο φορολογούμενος που δεν καλύπτει το ποσό των δαπανών με πλαστικό χρήμα, και απειλείται με πρόσθετο φόρο, να δηλώσει «παραπανίσια έξοδα», τα οποία όμως αν πιαστεί σε έλεγχο και δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει θα το πληρώσει πολύ ακριβά.